• Novosti online

  Američki sud: Tramp ne može da blokira dostavljanje svojih poreskih prijava

  Američki federalni sud odlučio je danas da predsednik SAD Donald Tramp ne može da blokira dostavljanje svojih poreskih podataka pozivanjem na imunitet, ali je apelacioni sud za sada odložio primenu te presude.

  Trampove poreske podatke zatražio je njujorški tužilac Sajrus Vens Junior u okviru istrage isplate novca radi ćutanja dvema ženama koje tvrde da su imale aferu s predsednikom SAD. Vens je tražio dostavljanje Trampovih ličnih i korporativnih poreskih prijava od 2011. do 2018. godine.

  Pošto Tramp te podatke ne želi da dostavi tužilaštvu, sudija Viktor Marero presudio je da predsednik SAD nema pravo da se protivi zahtevu tužilaštva i naveo da je njegova tvrdnja da uživa imunitet od svih krivičnih istraga u suprotnosti s Ustavom.

  Advokati američkog predsednika odmah su uputili žalbu apelacionom sudu koji je odlučio da Marerova presuda ne bude sprovedena do okončanja postupka njene revizije.

  Trampovi advokati su naveli da je istraga koju vodi demokrata Vens politički motivisana i da zahtev za dostavljanje njegovih poreskih podataka treba da bude stopiran jer je on imun od bilo kakve krivične istrage dok obavlja funkciju predsednika.

  Tramp je zahtev njujorškog tužilaštva prokomentarisao na Tviteru, napisavši da su „radikalno leve demokrate izgubile na svim frontovima“ i da sada vrše pritisak na tužioce iz svojih redova.

  „Takva stvar se nikada ranije nije dogodila. Ni blizu“, naveo je Tramp.

  Krivična istraga u Njujorku odvija se u vreme kada je Tramp suočen s postupkom opoziva koji su u Kongresu SAD pokrenule demokrate.

  Taj postupak protiv Trampa pokrenut je pošto se saznalo da je on od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tražio u telefonskom razgovoru 25. jula da istraži njegovog potencijalnog rivala na izborima sledeće godine Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD.

  Tramp je od Zelenskog tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji „Burisma“ u čijem je upravnom odboru tada bio njegov sin Hanter.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com