• Novosti online

  Америка упућује додатне војнике у Пољску

  ЛОС АНЂЕЛЕС – Председници САД и Пољске Доналд Трамп и Анџеј Дуда потписали су споразум о пребацивању додатних 1.000 америчких војника из западне Европе у Пољску.

  Вашингтон, међутим, није услишио молбу Варшаве формира трајну војну базу у близини границе Пољске с Русијом.

  Трамп је додатне војнике, који ће се прикључити око 4.000 војника, окарактерисао као „ограничене војне снаге” и рекао да ће Варшава за њих платити, сместити их и изградити здања потребна америчкој војсци.

  Иако се ради о „скромном” броју војника, у комбинацији с постројењем за одбрану од ракета које Пентагон успоставља у Пољској, изазваће, како оцењује „Лос Анђелес тајмс”, засигурно критике из Русије и оптужбе да се НАТО и САД понашају агресивно на њеним границама.

  „Савез САД и Пољске ове године достиже нове висине”, рекао је Трамп пољском колеги.

  Иначе, Пољска је обећала да ће од САД купити до 35 борбених авиона типа Ф-35.

  Један неименовани високи званичник Пентагона рекао је да ће америчке снаге које су намењене за Пољску највероватније бити јединица специјализована за логистику.

  САД и Пољска тренутно разговарају о изградњи центра за тренинг и једне касарне за америчку војску која ће се користити током ротација снага, те и војни аеродром.

  Истовремено се Трамп, након потписивања споразума с Пољском, изјаснио за побољшање односа са Москвом.

  Од када је Русија анектирала Крим, Пентагон и НАТО су појачали војно присуство у централној Европи, како би смириле „нервозне” чланице, преноси Танјуг.

  Генерал америчке војске у пензији Бен Хоџис подржава слање војске у Пољску, оцењујући да је то добро за повећање веродостојности САД.

  Трамп је ставио до знања да жели да узме у обзир премештање снага из Немачке, где је стационирано 33.000 америчких војника и војника из других земаља НАТО.

  Хоџис упозорава, међутим, да би померање војника из Немачке могло да доведе до продубљивања раздора с тим савезником, и подсећа да су немачки аеродроми и железница од централног значаја у војним плановима САД у случају конфликта с Русијом.

  „Сматрам да би било погрешно преместити их из Немачке у Пољску, јер би то деловало као кажњавање најважнијег савезника у Европи”, упозорио је Хоџис.

  Трамп је раније критиковао Немачку што одбија да повећа издатке за одбрану на најмање два одсто БДП-а, и похвалио је Пољску што је испоштовала тај захтев.

  Он је Немачку додатно критиковао због гасовода који гради са Москвом.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com