• KiM

  Amerikanci i Britanci traže ređe sednice o Kosovu

  NJUJORK – Diplomatski predstavnici SAD i Velike Britanije zatražili su danas u Savetu bezbednosti UN da izveštaji o stanju na Kosovu treba da budu pomereni sa svaka tri, na po šest meseci, jer bi Savet bezbednosti trebalo da se „bavi važnijim pitanjima“.

  Predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN Mišel Sizon rekla je da Vašington poziva rukovodstva Beograda i Prištine da se posvete dijalogu bez odlaganja i primene postignute sporazume.

  „Tempo normalizacije donekle je usporen. Pozivamo obe strane da ubrzaju stvari i primenju postignute sporazume“, rekla je ona.

  Američka ambasadorka je ocenila da je UNMIK uglavnom ispunio svoj mandat i založila se da se period podnošenja izveštaja pomeri sa tri na šest meseci jer, kako je rekla. Kosovo postaje „napredna država integrisana u međunarodnu zajednicu“.

  Ona je podsetila na poruke potpredsednika SAD Džozefa Bajdena tokom nedavne posete Beogradu i Prištini.

  Sizon je pozvala zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine i založila se za članstvo Kosova u UN, i smatra da bi to bilo dobro „za Kosovo, za međunarodnu organizaciju“ i da je „neminovno“.

  Britanski predstavnik u Savetu bezbednosti UN ocenio je da se Kosovo i danas suočava sa izazovima i da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju, zbog čega je potrebno u njega uneti novu energiju.

  Ocenjujući da su, prema dosadašnjim izveštajima, incidenti na Kosovu „niskog nivoa“, on je pozvao na smanjenje broja sednica i broja izveštaja o Kosovu, da bi Savet bezbednosti mogao da se bavi, kako je rekao, „važnijim pitanjima“.

  Pominjući događaje u Siriji i na korejskom poluostrvu, britanski ambasador je rekao da u Savetu bezbednosti „ove nedelje opet debatujemo o pitanjima koja ne treba da budu na dnevnom redu“.

  On tvrdi da je prošla era kada je u pitanje dovođena nezavisnosti Kosova a, kako je rekao, sa zlatnom medaljom Majlinde Keljmendi na olimpijskim igrama, pred Kosovom je „nova zlatna era“.

  S druge strane, kineski predstavnik je rekao da Peking razume legitimnu brigu Srbije za Kosovo i naglasio da rezolucija 1244 SB UN predstavlja osnovu za rešenje.

  Rešenje se mora naći kroz dijalog i u okviru relevantnih rezolucija UN, rekao je on i dodao da Kina podržava Vladu Srbije u tome.

  „Nadamo se da će obe strane naći trajno rešenje u korist mira u regionu“, istakao je kineski predstavnik.

  On je izrazio očekivanje da će UNMIK, Euleks i Kfor odigrati konstrukrtivnu ulogu u tom rešenju.

  Japanski predstavnik je izrazio uverenje će zlatna medalja Keljmendijeve u Riju poslati „poruku nade za narod Kosova“.

  On je, međutim, rekao da poslednji izveštaj UNMIK ostavlja utisak da Kosovo „još nije kvalifikovano za medalju u izgradnji institucija“.

  Prema njegovim rečima, incidenti pokazuju da nije pokazan očekivani napredak u odnsima Beograda i Prištine.

  Znamo da je potrebno više napora da se reši konflikt nego da se spreči, rekao je japanski predstavnik, koji smatra da Kosovo treba da bude dobar primera i presedan.

  On je napomenuo da je, generalno gledano, posle sukoba društvo devastirano – tu su nasilje, korupcija, izostanak povratka kućama.

  Predstavnik Francuske konstatovao je napredak u dijalogu Beogada i Prištine, ali je konstatova da je on, nažalost nedovoljan.

  Francuska će, kako je dodao, da njegova zemlja očekuje da će biti primenjeno ono što je dogovoreno u tom dijalogu.

  Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, podsetio je on, ostaje neophodan uslov za obe stane na njihovom putu ka evropskim integracijama.

  Francuska, prema njegovim rečima, ohrabruje Prištinu u koracima ka formiranju Specijalnog suda i pozdravlja prenošenje nadležnosti sa UNMNIK na kosovske vlasti.

  Predstavnik Egipta je istakao važnost primene sporazuma iz briselskog dijaloga i založi se za to da se sva pitanja rešavaju kroz dijalog na miran nacin, uzimajući u obzir Rezoluciju 1244.

  „Da strane iskoriste prliku da postignu trajno rešenje koje će otvoriti vrata za prospertet“, rekao je predstavnik te zemlje, istakavši da je takođe važno da Specijalni sud počne da radi što pre.

  Predstavnica Venecuele je rekla da je Rezolucija 1244 i dalje pravna osnova za politčke pregvore koji će voditi miru.

  Naglasivši da ta zemlja poštuje teritorijalni integritet u severenite Srbije, ona je dodala da je podrška Unmika i dalje od ključne važnosti.

  „Unmik, Kfor i Euleks treba da imaju proaktivnu ulogu u promovisanju trajnog i prihvatljivog rešenja“, rekla je predtavnice Venecuele, dodavši da je važno št pre formirati ZSO i raditi na povratku raseljenih.

  Foto/ MSP Srbije, O.Stevanović

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com