Novosti online

Амира Медуњанин на турнеји по Србији

Певачица севдалинки Амира Медуњанин додала је због великог интересовања публике на предстојећој турнеји по Србији и концерте у Дому синдиката у Крагујевцу 21. марта и у Конгресно-музичкој дворани „Миленијум” у Вршцу пет дана касније.

У пратњи гитаристе Анте Гела Амира ће одржати већ распродате концерте 20. марта у Књажевско-српском театру у Крагујевцу и 25. марта у Народном позоришту у Нишу. Још нешто мало улазница остало је за концерте 19. марта у биоскопу Крушевац и 22. марта у Дому друштвених у Краљеву.

Пред почетак турнеје по Србији, публика се може уверити у изузетне певачке вештине Амире Медуњанин, као и свирачке Анте Гела, снимком изведбе уживо песме „Твоје очи”, коју је снимио Здравко Чолић на албуму „Шта ми радиш” (1983), на стихове и музику Момчила Бајагића Бајаге (коаутор музике је Миша Алексић).

„Твоје очи” су Амира и Анте извели уз помоћ гудачког квартета „Интермецо” јесенас у београдском „Звездара театру” на концерту „Са женске стране јастука” на коме су музичарке из Србије и региона изводиле Бајагине песме.

Наступима у Крагујевцу, Нишу и први пут у Крушевцу, Краљеву и Вршцу, Амира наставља успешна дружења са публиком у Србији, где је само прошле године распродала београдски „Сава” центар и напунила дворане и позоришта у Крагујевцу, Зрењанину, Панчеву, Параћину и Сомбору.

„Увек то буду прекрасни сусрети, на којима причамо заједничку причу повезани са публиком неким невидљивим нитима. Интеракција са људима који дођу, одвоје два сата и поделе их са нама, одлучује у ком правцу ће концерт ићи. Све некако крене другим током од зацртаног”, каже Амира.

На досадашњих неколико албума, од којих је последњи „Силк & Стоне” (2013), Амира је понудила своје надахнуто виђење севдалинки и народних песама из БиХ, Србије или Македоније као што су „Ах, што ћемо љубав крити”, „Крадем ти се у вечери”, „Калеш бре, Анђо”, „Мито бекријо”, „Маријо, дели бела кумријо”, „Кафу ми драга испеци”, „Зајди, зајди” и „Јано мори”, „Што те нема”…

Од бројних признања критичара у свету треба издвојити мишљење новинара лондонског „Гардијана” Гарта Картрајта који Амиру назива „босанском Били Холидеј”, истичући „начин на који се игра са севдахом, налазећи нови контекст и форму у традицији старој стотинама година”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh