• Novosti online

  Analitičar: Postavili zamku Specijalnom sudu za Kosovo, pa upali u nju

  Politički analitičar Beljulj Bećaj je večerašnji pokušaj sazivanja vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj bi se izmenio ili stavio van snage Zakon o Specijalnom sudu, ocenio kao pokušaj da se spasu oni koji su postavili zamku, ali su sada u nju upali.

  „Videvši da su pali u zamku koju su sami postavili, ovo je bio pokušaj da se spasu od delovanja od kojeg nema spasa“, kazao je Bećaj za agenciju Beta.

  Predsedništvo Skupštine Kosova ni u drugom večerašnjem pokušaju nije imalo kvorum da odluči o zahtevu 43 poslanika za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se izmenio Zakon o Specijalnom sudu.

  Na sednicu nisu došli potpredsednici Skupštine iz Demokratskog saveza Kosova, Pokreta Samoopredeljenje i Srpske liste.

  Posle ovakvog ishoda, nema mogućnosti da večeras bude vanredne sednice Skupštine Kosova, što zahtevaju potpisnici peticije.

  Organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pokrenule su 15. decembra potpisivanje peticije kojom se od Skupštine Kosova traži da izmeni Zakon o specijalnom sudu tako da on sudi ne samo Albancima, nego i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu.

  Peticiju je do sada potpisalo 15.000 ljudi.

  Portal gazetaexpress.com piše da iza ideje o izmenama Zakona o Specijalnom sudu stoje najviši zvaničnici Kosova, predsednik Hašim Tači, predsednik parlamenta Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj.

  Ambasador SAD na Kosovu, Greg Delavije je večeras ocenio da ideja o izmenama i dopunama Zakona o Specijalnom sudu dovodi do globalne izolacije Kosova. „Nemojte vraćati sat unazad“, napisao je Delavije na Tviteru.

  Ambasador Velike Britanije na Kosovu, Rori O’Konel je večeras ocenio da je posle zahteva za promenu Zakona o Specijalnom sudu ovo najopasnija noć na Kosovu posle rata. „Imam utisak da se lični interesi stavljaju iznad interesa države“, rekao je O’Konel za prištinsku TV Kohavižn (KTV).

  U izjavama za medije izmene zakona nisu podržali poslanici Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja.

  Iako se nisu izjasnili o tome, protiv ukidanja suda su najverovatnije i poslanici Srpske liste.

  Čak i ako se taj zakon stavi na dnevni red, po sadašnjoj situaciji za usvajanje predloga njegove izmene, neće biti dovoljno glasova da se zakon usvoji ni prostom većinom, a kamo li dvotrećinskom večinom glasova poslanika Skupštine Kosova.

  Tako je pošto medju ukupno 120 poslanika, stranke koje su protiv promene tog zakona imaju ukupno 67 glasova protiv Samoopredeljenje ima 32 poslanika, DSK 27 poslanika i Srpska lista 10 poslanika. S druge strane, vladajuća koalicije za izmenu tog zakona može da računa na samo 53 svoja glasa, i to pod uslovom da glasaju svi njeni poslanici.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com