Gradovi

Analitičari: Sporazumi s Kinom za rast srpske privrede

BEOGRAD – Sporazumi vredni 734 miliona evra, koje je Srbija potpisala na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope „16+1“ u Rigi, otvaraju mogućnost našoj zemlji da ostvari veći privredni rast i trajni napredak, ocenjuju danas ekonomski stručnjaci.

Kako je u izjavi Tanjugu istakao ekonomista Ljubomir Madžar zahvaljujući veoma širokoj i strateškoj inicijativi NR Kine, Srbija ima šanse da nađe neke elemente u toj strategiji koji bi mogli da budu veoma povoljni po našu privredu.

„Svakako je dobro što su se oni aktivirali jer će to pružiti neke mogućnosti za naš privredni razvoj i osiguranje nekog trajnijeg prospetiteta“, smatra Madžar.

On je istakao da Kinezi imaju u ovom delu Evrope široki ekonomski i politički interes.

„Oni hoće da se smeste na evropskom prostoru i budući da oni povlače široke i velike poteze, uz njih bi kao manji igrači mogli dosta da profitiramo. Oni koji na veliko nastupaju, koji povlače velike strateške poteze, ne gledaju mnogo na neke detalje i ekonomske sitnice, koji bi za nas bili važni i veoma profitabilni“, podvukao je Madžar.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević konstatovao je da je Srbija pionir u sporazumu istočne Evrope sa Kinom, jer umnožava dosadašnje poslove i koristi kreditne mogućnosti NR Kine.

„Bilo bi dobro kada bi sa Kinom imali više poslova. Ne znam da li je uspela ideja da se oko RTB Bora uključi Kina. To bi bilo dobro, kao i to kada bismo se malo ‘odlepili’ od tog samozaduživanja i prepuštanja njima da obavljaju poslove“, rekao je Kovačević ističući da bi bilo bolje kada bismo podstakli kineska ulaganja.

Kada je reč o sporazumu o bezviznom režimu između Kine i Srbije Kovačević smatra da može da omogući dolazak kineskih turista, iako je to, kako kaže, veoma daleka zemlja.

„Može poslužiti i da imamo poneke useljenike iz Kine, jer Kina nije samo Šangaj i razvijeni deo, nego ima i vrlo nerazvijenih predela, koji se graniče sa nekim zemljama iz kojih već imamo u Evropi i useljavanja“, rekao je Kovačević.

Ekonomski konsultant Mahmud Bušatlija saglasio se sa Kovačevićem da Srbija ima mogućnost da profitira od bezviznog režima sa Kinom, imajući u vidu da su putnici iz te države veoma značajni u razvijenim turističkim ekonomijama, poput Italije.

Ipak, kako je dodao, Kinezi su prilično izbirljivi koje destinacije žele da posete.

On ukazuje da već odmah treba razmišljati o unapređenju turističke ponude, a posebno raditi na oporavku banja kako bismo privukli više turista.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh