• Gradovi

  Anastasia Stoiljković iz Leskovca pobednica 33. Festivala mladih pesnika u Zaječaru , a dobitnik nagrade “Sergije Lajković“ Časopis za kulturu „Međaj“ iz Užica.

  Pobednica 33.Festivala mladih pesnika je Anastasia Stoiljković iz Leskovca,a dobitnik nagrade “Sergije Lajković“ Časopis za kulturu „Međaj“ iz Užica.

  U konkurenciji sedmoro finalista iz Srbije i Crne Gore, laureat 33. Festivala mladih pesnika „Dani poezije 2018“ je Anastasia Stoiljković .

  U obrazloženju žirija pore ostalog stoji: „ Poetička polazišta Anastasie Stoiljković počivaju na potrebi za stalnim rekontekstualizovanjem motiva klasične kulture.“

  “ Ovome u prilog idu i formalna rešenja pesama, teže  ka standardnim pesničkim oblicima, ali se forma svesno ne izvodi do kraja, biva ostavljena samo u nagoveštaju, što pesmu  oprema posebnom sugestivnošću, a istovremeno govori o stvaralačkoj zrelosti mlade autorke.“

  Laureat 33. Festivala , prema uslovima konkursa, stekla je pravo na štampanje knjige pesama.

  Pohvaljeni su i ostali finalisti festivala:Radovan Sinđelić iz Šapca, Nataša Gudelj i Jana Radičević  iz Podgorice, Milica Mitić Vučković iz Zaječara, Aleksandra Batinić iz Smederevske palanke i Sanjin Gičević iz Sjenice, koji su pre proglašenja pobednika čitali svoje pesme.

  Nagrada „Sergije Lajković“ za poseban doprinos i afirmaciju književnog stvralaštva mladih dodeljena je časopisu „Međaj“ iz Užica.Kako je istaknuto u obrazloženju žirija, „Međaj“ je , sa glavnim urednikom Zoranom Jeremićem na čelu ,otvorio novi  prostor za nesvakidašnju promociju i za drugačiju percepciju poezije.

  Predstavljanju poezije ovogodišnjih finalista predhodila je promocija knjige „Tomorrowland“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika, Barbare Delać, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine –Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

  Knjiga je štampana  zahvaljujući podršci Gradske uprave Zaječara  i Ministarstva za kulturu i informisanje.

  Kako je istakao pesnik i član žirija  Dejan Aleksić u razgovoru sa prošlogodišnjom pobednicom festivala,   Barbara Delać je pesnikinja koja svojom prvom knjigom uspeva da ukaže na potrebu za stvaralačkom autentičnošću ali i da dokaže visoku  svest o kulturi pesničkog govora.

  Barbara je svojim sinoćnjim nastupom i zrelošću svojih stavova, najavila da izrasta u veliku pesnikinju, modernog izraza.

  Foto Saša Stamenković

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com