Gradovi

Anastasia Stoiljković iz Leskovca pobednica 33. Festivala mladih pesnika u Zaječaru , a dobitnik nagrade “Sergije Lajković“ Časopis za kulturu „Međaj“ iz Užica.

Pobednica 33.Festivala mladih pesnika je Anastasia Stoiljković iz Leskovca,a dobitnik nagrade “Sergije Lajković“ Časopis za kulturu „Međaj“ iz Užica.

U konkurenciji sedmoro finalista iz Srbije i Crne Gore, laureat 33. Festivala mladih pesnika „Dani poezije 2018“ je Anastasia Stoiljković .

U obrazloženju žirija pore ostalog stoji: „ Poetička polazišta Anastasie Stoiljković počivaju na potrebi za stalnim rekontekstualizovanjem motiva klasične kulture.“

“ Ovome u prilog idu i formalna rešenja pesama, teže  ka standardnim pesničkim oblicima, ali se forma svesno ne izvodi do kraja, biva ostavljena samo u nagoveštaju, što pesmu  oprema posebnom sugestivnošću, a istovremeno govori o stvaralačkoj zrelosti mlade autorke.“

Laureat 33. Festivala , prema uslovima konkursa, stekla je pravo na štampanje knjige pesama.

Pohvaljeni su i ostali finalisti festivala:Radovan Sinđelić iz Šapca, Nataša Gudelj i Jana Radičević  iz Podgorice, Milica Mitić Vučković iz Zaječara, Aleksandra Batinić iz Smederevske palanke i Sanjin Gičević iz Sjenice, koji su pre proglašenja pobednika čitali svoje pesme.

Nagrada „Sergije Lajković“ za poseban doprinos i afirmaciju književnog stvralaštva mladih dodeljena je časopisu „Međaj“ iz Užica.Kako je istaknuto u obrazloženju žirija, „Međaj“ je , sa glavnim urednikom Zoranom Jeremićem na čelu ,otvorio novi  prostor za nesvakidašnju promociju i za drugačiju percepciju poezije.

Predstavljanju poezije ovogodišnjih finalista predhodila je promocija knjige „Tomorrowland“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika, Barbare Delać, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine –Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

Knjiga je štampana  zahvaljujući podršci Gradske uprave Zaječara  i Ministarstva za kulturu i informisanje.

Kako je istakao pesnik i član žirija  Dejan Aleksić u razgovoru sa prošlogodišnjom pobednicom festivala,   Barbara Delać je pesnikinja koja svojom prvom knjigom uspeva da ukaže na potrebu za stvaralačkom autentičnošću ali i da dokaže visoku  svest o kulturi pesničkog govora.

Barbara je svojim sinoćnjim nastupom i zrelošću svojih stavova, najavila da izrasta u veliku pesnikinju, modernog izraza.

Foto Saša Stamenković

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh