Novosti online

Андрићева слова појео мрак, други пут

„Отишао сам. Иза мене је остало све што су људи рекли, као прамичак магле који се губи. А све што су урадили, понео сам на длану једне руке.” Мудре речи књижевника Иве Андрића урезане су у трајно сећање љубитеља писане речи који су читали његово дело „Знакови поред пута”. Мисли овог великана требало би да остану уклесане за сва времена и на степеницама које воде до споменика славном нобеловцу на Андрићевом венцу. Тако су пре пет година бар замислили представници државе, са тадашњим министром културе Предрагом Марковићем на челу, када су откривали цитат испод овог споменика. У међувремену, поједина месингана слова су нестала, има и оних која су оштећена, а стојећа бронзана фигура нобеловца данас делује некако запуштено.

Тренутно недостаје осам слова. Највероватније су завршила на црном тржишту легура, и то не први пут, али је добра вест да би нова ускоро могла да буду причвршћена на старо место. Такво обећање ових дана стиже из општине Стари град коју на то обавезује и Одлука о подизању и одржавању споменика и скулптуралних дела на територији Београда.

– Контролом на терену, наш комунални инспектор крајем јануара установио је да на степеништу код споменика Иви Андрићу поново недостаје осам слова и да је потребно да се још неколико знакова причврсти. Да бисмо добили неопходне услове за почетак радова, морали смо да упутимо допис Заводу за заштиту споменика културе Београда. По добијању сагласности недостајућа слова на споменику биће сигурно постављена – објашњавају у општини Стари град.

У Заводу за заштиту споменика културе Београда подсећају да су још у априлу минуле године општини издали сагласност за радове на изради и постављању недостајућих ливених месинганих слова.

– Планом су били предвиђени и поправка и учвршћивање оштећених и враћање у лежиште испалих чеоних плоча камене облоге степеница на којима су слова монтирана. Ти радови нису ни почели, а на основу недавног увида ситуација је остала непромењена. И даље недостаје осам слова, а неколико је оштећено и недовољно учвршћено – напомињу у заводу.

Ово ипак није први пут да је мрак прогутао словне знаке са Андрићевог цитата. Општина је и у јуну минуле године поправила и у лежиште вратила оштећена слова, израдила шест нових месинганих, полирала и очистила деловe мермерних плоча на које је причвршћен цитат.

– Све то смо већ једном урадили према условима и захтевима Завода за заштиту споменика културе. Из општинског буџета тада је издвојено око 38.000 динара, без урачунатог пореза – додају у општини Стари град.

Слова у знак сећања на добијену Нобелову награду

Споменик Иви Андрићу, на Андрићевом венцу, свечано је откривен 10. октобра 1991. године поводом обележавања стогодишњице рођења нашег нобеловца. Стојећа бронзана фигура изведена је у духу портретског реализма, као ауторско дело академског вајара Миланка Мандића. Накнадно је, у част обележавања педесетогодишњице од доделе Нобелове награде славном књижевнику 2011, изведен и цитат словима постављеним на степенице које воде до споменика. Споменик има уметничку, естетску и културно-историјску вредност као сведочанство о истакнутим личностима из националне историје. Налази се у оквиру целине „Теразије” која ужива статус претходне заштите.

Цитат није део идејног решења за споменик

У сарадњи са Скупштином града која је пре четврт века расписала конкурс за споменик славном књижевнику, Задужбина Иве Андрића подигла је стајаћу фигуру у бронзи на Андрићевом венцу. Од тада ово скулптурално дело ниједном није обновљено, подсећају у задужбини, а и када је цитат из „Знакова поред пута” две деценије касније постављен дуж степеница које воде до споменика, како сазнајемо, задужбину нико од надлежних није ни упитао за мишљење.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh