Gradovi

Android drži rekordnih 87,5 odsto udela na tržištu smartfona

NJUJORK – Guglov operativni sistem Android stekao je rekordnih 87,5 odsto udela na globalnom tržištu smartfona u trećem kvartalu ove godine, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Stratedži Analitiks.

Rezultati istraživanja pokazuju porast Androidovog tržišnog udela sa prethodinih 84,1 odsto zabeleženih u istom kvartalu prošle godine, dok je tržišno učešće Eplovog iOS-a skliznulo na 12,1 posto sa ranijih 13,6 procenata, prenosi agencija Frans pres.

„Vođstvo Androida na globalnom tržištu smartfona u ovom trenutku izgleda nedostižno“, kaže Vudi Ou iz kompanije Stratedži Analitiks, i dodaje da njegovi jeftini servisi i za upotrebu lak softver ostaju privlačni proizvođačima hardvera, operatorima i korisnicima širom sveta.

On je dodao da dominacija Androida predstavlja izazov za Gugle, koji svoj sistem nudi besplatno proizvođačima.

U izveštaju se navodi da je globalna isporuka smartfona porasla šest posto u odnosu na godinu ranije, na 375,4 miliona jedinica u trećem kvartalu, što je najbrža stopa rasta za godinu dana.

Prema istraživanju, tržišni udeo drugih operativnih sistema, uključujući Vindouz i Blekberi pao je na minimalnih 0,3 odsto sa prošlogodišnjih 2,3 procenta, navodi francuska agencija.

Foto Tanjug/ N.Milošević, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh