• Gradovi

  Ankara: Erdoganov komentar o Hitleru pogrešno interpretiran

  ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pomenuo je danas Nemačku iz vremena Adolfa Hitlera kao primer efikasnog predsedničkog sistema, preneli su turski mediji.

  Erdogan želi da izmeni turski Ustav kako bi uglavnom ceremonijalna titula predsednika postane izvršna, odnosno da uvede tursku verziju sistema koji je na snazi u zemljama poput SAD, Francuske ili Rusije, preneo je Rojters.

  Na pitanje novinara da li je izvršni predsednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države, Erdogan je kasno sinoć po povratku iz Saudijske Arabije rekao: „Već postoje primeri toga u svetu. To možete da vidite i na primeru Hitlerove Nemačke.“

  „I posle toga je bilo primera u mnogim drugim državama“, naveo je turski predsednik, a prenela turska agencija Dogan.

  Vladajuća stranka AKP, koju je osnovao Erdogan, posvetila je najviše pažnje posle pobede na parlamentarnim izborima u novembru ustavnim promenama.

  Opozicione stranke se slažu za potrebom za promenama u ustavu, koji je stupio na snagu posle puča iz 1980. godine, ali ne podržavaju uvođenje predsedničkog sistema za kojeg se zalaže Erdogan, strahujući da bi to moglo da stavi previše moći u ruke jednog autoritarnog lidera.

  Basin Bulbul, Presidential Press Service Pool via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com