Gradovi

Ankete: Cačeva i Radev idu u drugi krug

SOFIJA – Predsednica bugarskog parlamenta Cecka Cačeva iz vladajuće partije Gerb premijera Bojka Borisova, i bivši general Rumen Radev, koga podržavaju socijalisti, najverovatnije će se naći u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, javila je večeras agencija Rojters, pozivajući se na prve ankete po zatvaranju biračkih mesta.

Za novi petogodišnji mandat predsednika nadmetao se 21 kandidat, ispred 11 partija, pet koalicija i 14 inicijativa.

Predizborna kampanja uglavnom je bila fokusirana na budućnost Evropske unije, odnose sa Rusijom i pretnje od potencijalnog povećanja priliva migranata iz susedne Turske.

Glasanje na predsedničkim izborima je, prvi put, obavezno, navodi AP.

Predsednik uglavnom ima ceremonijalnu funkciju, i mada kao šef države nema izvršna ovlašćenja, već sve važnije političke odluke mora da odobri parlament, činjenica da se bira na direktnim izborima, šefu države daju veći uticaj i autoritet.

On rukovodi oružanim snagama, imenuje ambasadore i šefove obaveštajnih i bezbednosnih službi, potpisuje međunarodne ugovore i može da stavi veto na zakone.

Glavni kandidat je aktuelna predsednica parlamenta Cecka Cačeva (58) iz vladajuće partije Gerb premijera Bojka Borisova koja će, u slučaju izbora, biti prva žena na čelu Bugarske.

Njen glavni protivkandidat je bivši general Rumen Radev (53) koga podržavaju socijalisti.

Prema anketama javnog mnjenja, treće mesto mogao bi da zauzme Krasimir Karakačanov (51) koga podržavaju tri glavne nacionalističke partije.

Politički analitičari očekuju da nijedan kandidat neće osvojiti 50 odsto glasova potrebnih za pobedu u prvom krugu, tako da je izgledan drugi krug 13. novembra.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Predsednica bugarskog parlamenta Cecka Cačeva iz vladajuće partije Gerb premijera Bojka Borisova, i bivši general Rumen Radev, koga podržavaju socijalisti, najverovatnije će se naći u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, javila je večeras agencija Rojters, pozivajući se na prve ankete po zatvaranju biračkih mesta. AP foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh