• Svet

  Ankete najavile tesnu borbu u obe stranke

  Počelo glasanje za predsedničke nominacije u SAD

  *Klintonova ispred Sandersa za tri procentna poena, Tramp za osam u odnosu na Kruza *Izlaznost jedan od bitnih faktora za ishod trke u obe stranke

  Autor: S. D.

  Vašington – Birači u američkoj saveznoj državi Ajova juče su izašli na stranačke izbore, čime je nakon gotovo godinu dana kampanje započet proces glasanja za predsedničke nominacije u SAD. Rezultati anketa javnog mnjenja uoči glasanja su nagoveštavali tesnu borbu i u Demokratskoj i u Republikanskoj stranci. Kako su izvestile agencije, državna sekretarka Hilari Klinton je vodila za tri procentna poena u odnosu na Berija Sandersa, senatora iz Vermonta, dok je u republikanskom taboru tajkun i milijarder Donald Tramp vodio u odnosu na senatora iz Teksasa Teda Kruza za čak osam procentnih poena. Republikanac Marko Rubio, senator iz Floride, sa oko 15 odsto glasova je bio na trećem mestu.

  Dobri poznavaoci prilika naglašavaju da su rezultati preliminarnog glasanja uvek neizvesniji od rezultata opštih izbora jer u prvom slučaju ima mnogo više neodlučnih birača i teže je predvideti izlaznost. Ta neizvesnost je čak veća u ranim fazama glasanja, a izlaznost naročito varira kao i opredeljenost birača, pošto u trci učestvuje mnogo veći broj kandidata. Iz tih razloga, tvrdi deo analitičke javnosti, ne treba se iznenaditi ako na ovim prvim stranačkim izborima u SAD trijumfuje Kruz ili Sanders. Važno pitanje za trku u obe stranke jeste izlaznost. Zato se nastoji da se u anketama utvrdi i kompozicija potencijalnog izbornog tela. Kruz i Klintonova dobro stoje među biračima koji tradicionalno izlaze na ove izbore, dok se Sanders i Tramp najbolje kotiraju među onima koji ranije nisu glasali.

  Politička klima u Ajovi se razlikuje na zapadu i istoku države. Istok je liberalniji sa relativno dobro obrazovanim stanovništvom. Međutim, istočni deo je karakterističan i po tome što demokrate imaju snažno uporište među belcima u ruralnim područjima. Republikanci mnogo bolje stoje u ruralnim područjima zapadnog dela države. Osim toga, liberalne demokrate i umereni republikanci imaju tendenciju da se najbolje kotiraju u istočnom delu Ajove, dok konzervativni republikanci i umerene demokrate dobro prolaze na zapadu. Analitičari naglašavaju da je to šablon koji se ponavlja u gotovo svim trkama.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com