Ekonomija

Antić: Energetika ključna za saradnju Srbije i Rusije

SUZDALJ – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas u Suzdalju da je u saradnji Rusije i Srbije ključna sfera energetika i da smo isporuke energenata doveli na nivo koji je za nas neophodan.

Antić je Sputnjiku rekao da je na 15. zasedanju srpsko-ruskog međuvladinog komiteta konstatovano da se odnosi dve zemlje dobro razvijaju i da „nisu opterećeni“ dugovanjima za isporučene energente, što je ranije bio problem.

„Sada timski razmatramo sve projekte koji su važni za obe države“, rekao je Antić i naveo da su na sastanku razmatrani i odnosi NIS-a i „Gasproma“ i hemijskih kompanija dve zemlje.

„Isporuke energenata doveli smo na nivo koji je za nas neophodan, a poseban akcenat smo stavili na proširenje podzemnog skladišta Banatski dvor, na kome Srbija insistira da bude pitanje od najvišeg prioriteta“, rekao je Antić.

On je najavio i da bi „Gasprom“ u narednih nekoliko meseci trebalo da dostavi studiju o tehničko-ekonomskim aspektima tog projekta, kako bi se odluka o toj investiciji donela naredne godine.

Ministar je kazao i da ne želi da spekuliše da li će Srbija biti deo projekta „Turski tok“, koji je ranije najavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Još je prerano govoriti o svemu tome i jedino što je izvesno je da taj projekat predstavlja dodatne količine gasa iz Rusije za potrebe Turske. Da li će se na dogovorenu fazu projekta nadograditi neki gasovod i da li će Srbija biti deo tog projekta, ne bih u ovom trenutku spekulisao“, rekao je Antić.

Ministar boravi u Suzdalju kao član srpske delegacije na 15. zasedanju srpsko-ruskog međuvladinog komiteta.

 

Foto Tanjug/ T.Valič, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh