• Gradovi

  Antić: Struja neće poskupeti od 1. maja

  BEOGRAD – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da električna energija u Srbiji neće poskupeti od 1. maja naredne godine.

  “Odgovorno tvrdim da nije tačno ono što ste mogli da čitate u medijima da će struja poskupeti od 1. maja“, rekao je Antić novinarima.

  On je naveo da ne postoji odluka, ni konkretan plan, za korekciju cena električne energije.

  “Sta će se dešavati tokom godine zavisi od mnogo faktora, kretanja na tržištu, nestabilnosti, stepena naplate u EPS-u, ali odgovorno trvdim da struja neće poskupeti od 1. maja“, rekao je Antić.

  Antić je istakao da je energetski sistem Srbije i snabdevanje gasom u potpunosti stabilno i dodao da do sada nije potrošen nijedan kubni metar gasa iz Banatskog dvora i da su sva skladišta puna.

  Tokom februara plan reorganizacije Resavice

  Antić je izjavio da bi tokom februara trebalo da bude urađen plan reorganizacije rudnika Resavica, a da su u toku razgovori i definisanje restruktuiranja tog preduzeća.

  Antić je istakao da je situacija u Resavici veoma kompleksna i da problem tinja decenijama, a da se u ovom trenutku sa privatizacionim savetnikom, poslovodstvom i sindikatima definiše plan restrukturiranja.

  “Imamo neke obrise, ostalo je da zaposleni u Resavici naprave određene analize za svaki rudnik i jamu i procenjujem da ćemo tokom februara imati plan reorganizacije koji ćemo uputiti ministarstvima finasija i privrede“, rekao je Antić.

  On je dodao i da će se o tome razgovarati sa predstavnicima međuanrodnih institucija.

  “Imam puno optimizma da ćemo naći neki put koji će Resavicu izvući iz stanja u kojem se decenijama nalazi, ali ćemo svi morati da budemo odlučni i hrabri u donošenju odluka“, rekao je Antić.

  Preuzimanje akcija učiniće EMS profitabilnijim

  Preuzimanje akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD učiniće Elektromreže Srbije profitabilnijom kompanijom, a Srbiju regionalnim liderom u toj oblasti, izjavio je Antić.

  “Bez sumnje sva elektroprenosna preduzeća u regionu su profitabilne kompanije. Preuzimanje akcija će uvećati profit i značaj EMS, a u strateškom smislu postajemo ne samo deo panevropskog koridora već i regionalni lider“, rekao je Antić.

  On je u izjavi novinarima naveo da je vlada dala saglasnost na tu poslovnu odluku EMS-a polazeći od činjenica da Srbija treba da širi svoj uticaj u energetskom sektoru u ovom delu Evrope.

  Antić je dodao i da Srbija ima ozbiljne planove o saradnji sa svim zemljama u okruženju, a da je činjenica da EMS ima određeno vlasništvo u Crnoj Gori značajan strateški korak.

  Elektromreža Srbije kupila je juče na Montenegro berzi više od 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD, čija je vrednost veća od 13,9 miliona evra.

  Kupovinom tog udela Eletrkmoreža Srbije dobiće mesto u Odboru direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema i imaće pravo na dividendu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com