Gradovi

Antić: Zagađenje u termosektoru manje od mnogih zemalja EU

Antić: Zagađenje u termosektoru manje od mnogih zemalja EU

BEOGRAD – Srbija je, po nivou zagađenja u termosektoru, bolja od mnogih država članica Evropske unije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je poručio da toplane u Srbiji, primenom novih tehnologija, nastoje da emisiju svih zagađenja svedu na svetski standard.

Antić je, posle učestvovanja u akciji sadnje stabala u Bajfordovu šumu na Banjici, rekao da je Srbija, u odnosu Poljsku i Nemačku, u mnogo boljoj situaciji kada je reč o nivou zagađenja u termosektoru.

Prema njegovim rečima naša država je u potpunosti prevela zakonodavstvo Evropske unije u svoj zakonodavni okvir.

On je dodao postpuanje po direktivi o velikim ložištima spada u deo obaveza koje ima resorno ministarstvo.

„U odnosu na to već smo izvršili revitalizaciju filtera u svim našim velikim termopostrojenjima. U 13 postrojenja smo ugradili nove elektro-filtere, a u 14. to završavamo ove godine“, rekao je Antić ističući da su time eliminisana praškasta zagađenja iz termopostrojenja.

Antić je istakao i da je resorno ministarstvo u ekološke projekte do sada uložilo više od 200 miliona evra i da u narednih pet-šet godina „preostaje posla za još nekih 700-800 miliona evra“.

Kako je dodao, Grad Beograd, Beogradske toplane, kao i sve toplane u Srbiji čine maksimalne napore da primenom novih tehnologija, odnosno razvitkom mreže, gašenjem ložišta i prelaskom svih ložišta na prirodni gas, emisije svih zagađenja svede na svetske standarde.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh