• Gradovi

  Antifašistkinja Ida Sabo dobila mural u Novom Sadu

  Heroina Drugog svetskog rata Ida Sabo (1915-2016) dobila je mural u Novom Sadu.

  Mural je u blizini Železničke stanice, a čine ga portret Ide Sabo i poruka „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, objavio je „Univerzitetski odjek“, portal studenata žurnalistike sa Univerziteta u Novom Sadu.

  Grafit je potpisala „Antifašistička akcija Novog Sada“ koja je saopštila da time odaje počast jednoj od najvećih heroina antifašističke Narodnooslobodilačke borbe iz Drugog svetskog rata. Ida Sabo je umrla pre nekoliko meseci u Novom Sadu, u 101. godini života .

  Tridesetih godina prošlog veka Ida Sabo se priključila komunistima u Subotici, ali je zbog svojih aktivnosti morala da ode u Sloveniju, gde je učestvovala u organizovanju ustanka 1941. godine.

  Nakon rata obavljala je nekoliko funkcija. Bila je dobitnica Partizanske spomenice iz 1941, Ordena junaka socijalističkog rada, Ordena bratstva i jedinstva i drugih odlikovanja.

  „Nacionalizam je prvo oružje buržoazije, potom dolazi imperijalizam i oni se brzo udružuju. Tada nastaju otimačine koje vode ka ratu. To je potrebno kapitalistima, jer oni ne stiču bogatstvo bez rata. Nažalost, ljudima je lako manipulisati i nekad ne mogu da razumeju da nikoga nisu pitali da li želi da bude Srbin, Musliman ili Crnogorac kada se rodi. Nacionalizam nije urodjen, tome se ljudi uče. A jedan nacionalizam radja drugi“, poručila je Ida Sabo u jednom od svojih poslednjih intervjua koji je dala za portal 021.rs.

  Heroina Ida Sabo dobila mural u #NoviSad Smrt fašizmu! #antifascismpic.twitter.com/pVKBfr1SIt

  — Dinko Gruhonjić (@DinkoGruhonjic) April 1, 2017

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com