Gradovi

Antonijević: Nastavljamo ka EU, lagodno do sastava vlade

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je danas da rezultati izbora pokazuju da će moći da se nastavi napredak Srbije ka EU, kao i da se može očekivati bolji dijalog i kvalitetnija rasprava u Skupštini Srbije.

BEOGRAD – Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je danas da rezultati izbora pokazuju da će moći da se nastavi napredak Srbije ka EU, kao i da se može očekivati bolji dijalog i kvalitetnija rasprava u Skupštini Srbije.

“Verujem da će sama Skupština biti dinamičan poligon za susprostavljene stavove i da ćemo imati mnogo bolju i kvalitetniju raspravu nego u prethodnom periodu, a što se tiče formiranja vlade prilično je lagodna pozicija onih koji će je sastavljati tako da će samo na njima biti da izaberu sa kim žele naredne godine da provedu, a to će pokazati i da li se opredeljujemo za evropski put ili želimo malo da usporimo taj proces“, rekao je Tanjugu Antonijević.

Činjenica da su stranke koje se protive ulasku Srbije u EU sada u Parlamentu Antonijević vidi kao pokazatelj stanja u društvu, mada, kako kaže, procenat stranaka koje se zalažu za ulazak u EU garantuje da će dijalog i napredak ka EU moći da se nastavi.

Prema njegovim rečima, pominjanje ljudskih prava u prvom obraćajnju premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića možda nije loš znak, ali će se tek videti kako će se to razvijati dalje.

“Nadam se da su bile jasne poruke da podrška vladajućoj stranci znači i podršku napredovanju ka EU. To ćemo videti u narednom periodu. Videćemo i koliko će u naredne četiri godine raditi na onome što je zadato kada su u pitanju zakoni i politika koji se konkretno tiču građana“, rekao je antonijević.

On je ocenio i da prečesti izlazsci na izbore i testiranje volje građana ne ostavljaju dovoljno prostora za razvijanje određene politike jer se u velikom delu mandata misli o izborima.

Kako kaže, to je bila situacija od 2014. do danas, jer Srbija kao da nije izlazila iz predizbornog perioda.

“Nadam se da ćemo sada imati drugačije politike, da će biti dovoljno prostora za dijalog i da na ovaj način nećemo voditi kampanju od prvog dana nakon uspostavljanjanove vlade“, rekao je Antonijević.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh