• Gradovi

  Antonijević: Srbija da ojača institucije na putu ka EU

  Antonijević: Srbija ima jake nezavisne institucije

  BEOGRAD – Srbija svoj put ka EU treba da iskoristi da uspostavi jake institucije i razvije svest kod građana da od države traže ispunjenje svojih obaveza i poštovanje zakona, poručio je danas direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

  „Srbija otvara prva poglavlja u pregovorima sa EU što znači da će mnoga pitanja biti na adekvatan način rešena i da postoji određen put kojim će se Srbija kretati kada je reč o poštovanju ljudskih prava“, rekao je Antonijević u izjavi Tanjugu uoči međuvladine konferencije u Briselu, 14. decembra.

  On je istakao da građani često ukazuju da u Srbiji postoje problemi u vezi sa ostvarivanjem prava deteta, kao i ekonomskih i socijalnih prava.

  Takođe, kako je ukazao, postoji veliki prostor za unapređivanje stanja u medijima kako bi, naglasio je, građani na jedan ispravniji način dobijali potpune informacije i kako se ne bi sprovodile kampanje „kakve smo videli u prethodnom periodu“.

  Međutim, kako je naglasio, Srbija ima jake nezavisne institucije koje kontrolišu kakvo je stanje u vezi sa ljudskim pravima i diskriminacijom, kao i slobodnim pristupom informacijama.

  „To su neka od dostignuća kojima možemo da budemo ponosni. Mnogi zakoni su doneti prethodnih godina, kao i ove godine“, smatra Antonijević.

  On je istakao i da je veliki pomak što je izrađen Akcioni plan za poglavlje 23 koji će, kako je najavio, uskoro odobriti sve zemlje članice EU, kao i to što je modifikovano ponašanje državnih organa.

  Takođe, dodao je, Narodna skupština sve više koristi mehanizme za kontrolisanje sprovođenja zakona naročito u oblasti ljudskih prava.

  „Imamo veliku podršku samog Odbora za ljudska i manjinska prava koji nadgleda određene zakone. Mislim da se i u raspravi o ovim pitanjima vidi pomak i želja da se situacija popravi“, zaključio je Antonijević.

  Foto Tanjug, video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com