Gradovi

AP: Na biralištima u SAD zasad samo rutinski problemi

VAŠINGTON – Posle višenedeljnih tvrdnji republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da će izborni dan u SAD biti obeležen nepravilnostima i zastrašivanjem, na biralištima u ranim jutarnjim satima zabeleženi su samo rutinski problemi poput dugih redova, ili zastoja u radu kompjutera, javlja AP.

Na glasačkom mestu u Teksasu se, tako, pokvario kompjuter koji koristi izborno osoblje, u srednjoj školi u predgrađu Hjustona, zbog čega su zvaničnici nakratko preusmerili glasače na drugo glasačko mesto nekoliko kilometara dalje, ali je kompjuter u međuvremenu zamenjen drugim i glasanje je tamo nastavljeno.

Neki glasači su oko sat vremena čekali u redu da se problem sa kompjuterom reši, a jedna od njih, Andrea Pejšens, kaže da je od oko 100 ljudi njih 50-ak odustalo od čekanja u redu.

„Mnogi su bili uznemireni. Ne znam da li će se vratiti kasnije ili su, pak, odlučili da ne glasaju“, kaže Pejšens.

U Juti, izborni zvaničnici navode da je došlo do problema sa glasačkom mašinom u južnom delu države zbog čega je osoblje moralo da upotrebi papirne listiće.

Zvaničnici iz službe za zaštitu birača, nacionalne linije za pružanje pomoći glasačima, kažu da su primili 63 prijave o mogućem zastrašivanju od glasača u Pensilvaniji oko do 11.00 sati po lokalnom vremenu.

Policija u Filadelfiji saopštila je da nije dobila nijednu prijavu o eventualnim problemima na bilo kom glasačkom mestu.

Ove godine se naročito postavlja pitanje da li će problemi biti rasprostranjeni i ukazati na izbornu krađu ili zastrašivanje glasača, navodi američka agencija.

Uoči glasanja, Tramp je upozoravao da bi izbori mogli biti namešteni i da bi hakeri mogli da napadu glasačke sisteme, zbog čega su u više od 10-ak država uvedeni novi glasački propisi što bi moglo da dovede do zabune na biralištima, zaključuje AP.

AP Photo/Seth Perlman

Preview

Slide

Slide

Amanda Pacilli

Slide

Slide

Herman Hooks

Slide

Slide

Herman Hooks

Slide

Slide

Slide

Tim Scott

Posle višenedeljnih tvrdnji republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da će izborni dan u SAD biti obeležen nepravilnostima i zastrašivanjem, na biralištima u ranim jutarnjim satima zabeleženi su samo rutinski problemi poput dugih redova, ili zastoja u radu kompjutera. Foto AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh