• KiM

  AP: Srbija održava vojnu vežbu u jeku tenzija oko Kosova

  Srbija održava danas velike vojne vežbe kojima obeležava sto godina od završetka Prvog svetskog rata i, kako izgleda, pokazuje silu u jeku jačanja tenzija oko Kosova, piše danas agencija Asošiejted pres (AP).

  Agencija navodi da manevri sa bojevom municijom nazvani „Vek Pobednika“ uključuju 8.000 vojnika, 100 tenkova i lovce Mig-29 nabavljene iz Rusije.

  Tenzije su nedavno porasle u regionu gde se Srbija i Kosovo uzajamno optužuju da podrivaju napore za pomirenje posle rata 1998-99 koji je završen intervencijom NATO, navodi AP i podseća da je ta bivša srpska provincija proglasila nezavisnost 2008. godine koju Beograd ne priznaje.

  Srpski zvaničnici su posebno zabrinuti zbog planova kosovskog albanskog rukovodstva da transformišu bezbednosne snage u redovnu vojsku, i Srbija je upozorila da će preduzeti mere, koje nije navela, da spreči taj potez i „zaštiti“ srpsku manjinu na Kosovu, navodi AP.

  Kako piše AP, Srbija je uz podršku svog saveznika Rusije, nedavno povećala zveckanje oružjem oko Kosova uključujući podizanje borbene gotovosti svoje vojske oko niza manjih incidenata.

  „Srpska vojna intervencija na Kosovu izazvala bi direktan sukob s mirovnim snagama NATO koje su tamo stacionirane“, navodi AP.

  Agencija navodi reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao vojnoj vežbi, da će Srbija ojačati svoje ofanzivne snage novom opremom, uključujući helikoptere, borbene tenkove iz Rusije, njih trideset, i dronove iz Kine, kao i njegovu izjavu da Srbija dramatično jača svoju vojsku i da se niko u regionu ne može s njom porediti izuzev možda Rumunije.

  Srbija se često pogrešno optužuje da je počela Prvi svetski rata kada je tinejdžer, srpski nacionalista Gavrilo Princip ubio Austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. čime je pokrenut niz dogadjaja koji su na kraju doveli do rata, piše AP.

  Agencija ukazuje da je Srbija izgubila oko polovinu svog muškog stanovništva u četvorogodišnjem ratu, uključujući 130.000 vojnika u nizu bitaka na Balkanu protiv mnogo jačeg neprijatelja. Srpski gubici se smatraju najtežim medju evropskim zemljama, a u odnosu na broj stanovnika.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com