Gradovi

AP: Tramp na turneji nije zvučao konvencionalno

Predsednik SAD Donald Tramp vratio se u Vašington posle devetodnevne turneje po Evropi i Bliskom istoku, tokom koje je izgledao kao konvencionalan američki lider, ali „nije zvučao tipično“, ocenila je agencija AP.

Predsednički avion „Er fors jedan“ (Air Force One) sleteo je u subotu uveče, nešto posle 21.00 po lokalnom vremenu, u vazduhoplovnu bazu Endruz, u Merilendu.


Tramp je tokom svoje prve turneje po inostranstvu posetio Saudijsku Arabiju, Izrael, Vatikan, Belgiju i Italiju, gde se sastao sa stranim zvaničnicima i prisustvovao sastancima lidera NATO-a i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

Američki predsednik položio je venac u memorijalnom centru za jevrejske žrtve Holokousta, Jad Vašem u Jerusalimu, razgovarao sa papom u Vatikanu i sastao se sa zapadnim saveznicima na dva samita.

Trampovi nastupi su, medjutim, odudarali od normi koje su sledili prethodni predsednici SAD, navodi AP.

On nije pokušao da javno promoviše demokratiju i ljudska prava u Saudijskoj Arabiji, a tokom posete Izraelu i Zapadnoj obali nije zastupao dugogodišnje napore SAD za podršku rešenju „dve države“ za Izraelce i Palestince.

Tramp je u „srcu Evrope“, Briselu, kritikovao saveznike u NATO-u da ne ispunjavaju finansijske obaveze i nije želeo da eksplicitno podrži Severnoatlantski savez, dodaje agencija.

Američki predsednik je juče ocenio da je njegova prva turneja po inostranstvu bila uspešna i obećao je da SAD ostaju posvećene borbi protiv terorizma.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh