• Ekonomija

  Apel poslodavcima da u većoj meri zapošljavaju mlade iz ugroženih kategorija (VIDEO)

  Fondacija „Uključi se“ pozvala je danas poslodavce iz Srbije da u većoj meri zapošljavaju mlade, odnosno decu bez roditeljskog staranja i decu palih boraca koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, kako bi se što pre osamostalili.

  „U Srbiji živi oko 6.800 dece bez roditeljskog staranja i više od 1.300 dece palih boraca, a od tog broja više od 1.400 je u uzrastu od 18 do 26 godina, završavaju obrazovanje i napuštaju sistem socijalne zaštite zbog čega im treba pomoć u zapošljavanju“, rekla je koordinatorka projekta „Budi svoj“ ispred Fondacije Milena Jakšić.

  Prema njenim rečima, Fondacija već godinu i po dana kroz projekat pokušava da osposobi mlade, ali i animira poslodavce kako bi što pre toj ugroženoj kategoriji mladih obezbedila posao.

  „Do sada je održano 75 radionica kroz koje je prošlo više od 120 mladih koji su obučavani da aktivno traže posao. U saradnji sa Ministarstvom rada uradjena je i baza podataka u kojoj se nalazi više od 300 mladih kojima je posao potreban i na taj način su njihovi podaci dostupniji poslodavcima“, rekla je ona.

  Kako je navela, u toku je završetak projekta „Budi svoj na selu“ koji će za početak omogućiti da šestoro mladih koji žele da se bave poljoprivredom, žive na poljoprivrednom gazdinstvu u okolini Zrenjanina.

  Precizirala je da je u toku rekonstrukcija i opremanje kuće i sredjivanje imanja.

  Direktorka centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad Ivana Koprivica rekla je da je zaposlenje toj kategoriji mladih ljudi izuzetno bitno kako bi se osamostalili i kako se kasnije ne bi ponovo vratili u sistem kao korisnici drugih socijalnih usluga.

  Ona je pozvala sve mlade koji su na kraju školovanja i izlaze iz sistema socijalne zaštite da se aktivnije uključe u traženje posla i pohadjanje besplatnih radionica koje im centar omogućava.

  Predstavnik Nacionalne službe za zaposljavanje (NSZ) iz filijale Novi Sad Dušan Marjanović rekao je da pored stimulisanja poslodavaca da zaposle mlade iz ugroženih kategorija, njima su dostupne različite vrste besplatnih obuka poput planiranja karijere, profesionalnog savetovanja, klubova za traženje posla…

  Prema njegovim rečima, NSZ radi na tome da se prilikom prijave za posao u službi za zapošljavanje, evidentira da su oni iz ugrožene kategorije kako bi se olakšalo traženje posla.

  Direktorka sektora za društveno-odgovorno poslovanje Vojvodjanske banke, koja finansijski podržava projekat, Zorica Džida rekla da je za proteklih godinu i po dana za banka zaposlila troje mladih bez roditeljskog staranja.

  „Posvećenost mladima i njihovom osamostaljivanju je jedan od važnih oblika društvene odgovornosti Vojvodjanske banke i očekujemo da i drugi poslodavci u većoj meri zaposle mlade iz ove ugrožene kategorije“, rekla je ona.

  Fondacija je danas u Novom Sadu poslodavcima predstavila projekat i načine stimulisanja poslodavaca za zapošljavanje te kategorije mladih.

  BETA

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com