Gradovi

Apel za spas valjevske Gračanice od potapanja

VALJEVO – Eparhija valjevska apelovala je danas na nadležne da se punjenje jezera na akumulaciji Rovni zadrži na koti 333 jer samo tako crkva Svetog arhangela Mihaila (valjevska Gračanica) može biti sačuvana.

Zadržavanjem nivoa jezera na koti 333 bila bi otklonjena i velika opasnost za grad Valjevo i njegovu okolinu u slučaj da dođe do pucanja brane, saopšteno je danas iz Eparhije valjevske.

Iz te eparhije najavljuju proteste zbog opasnosti od potapanja valjevske Gračanice ispred lokalnih i republičkih institucija.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC se navodi da se episkop Milutin od 2008. obraćao nadležnima sa apelima da se manastir i proroda sačuvaju.

Poslednji takav apel, kako se navodi, episkop je usmeno uputio gradskom rukovodstvu i upravi brane Rovni, pre samo nekoliko dana.

U međuvremenu, i pored proglašenja zone oko manastira kao nebezbedne zbog početka punjenja brane, episkop je naredio nadležnom svešteniku da služi Svetu Liturgiju sve dokle je to bezbedno po njega i verni narod kome služi.

„Danas, nakon šest meseci izlaganja opasnosti, suočavamo se sa strahom i tugom da je došao i poslednji čas za pristup manastiru. Nadležni sveštenik gračanički uputio je dopis kojim je izvestio Eparhijski upravni odbor Eparhije valjevske da više nije u mogućnosti da priđe manastiru i služi Svetu Liturgiju jer bezbednosni uslovi to ne dozvoljavaju“, navodi se u saopštenju.

Prilaz manastiru, dodaje se, nosi sa sobom veliki rizik za bezbednost sveštenika i vernika koji bi dolazili na službe.

Kako se navodi u pomenutom izveštaju, na osnovu objektivnih činjenica i osećajući odgovornost za prisutne, sveštenik je odlučio da prekine sa bogosluženjima.

Foto Tanjug/ S.Radovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh