Hronika

Apelacioni sud potvrdio oslobađajuću presudu Bojoviću

 f2f7eb387b.jpeg

BEOGRAD – Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu potvrdilo je presudu Specijalnog suda u Beogradu iz maja 2015. kojom su Luka Bojović i Vladimir Milisavljević oslobođeni optužbi da su počinili nekoliko ubistva tokom 2004, a kojom su Sretko Kalinić i Miloš Simović osuđeni na 35, odnosno 30 godina zatvora.

U presudi od 8. decembra prošle godine, a koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, navodi se da su žalbe tužioca za organizovani kriminal, okrivljenog Miloša Simovića i Sretka Kalinića odbačene kao neosnovane.

Naime, po nalaženju Apelacionog suda, u oslobađajućem delu za Bojovića i Milosavljevića, prvostepeni sud ih je pravilno oslobodio od optužbe za izvršenje krivičnog dela teškog ubistva jer Tužilaštvo za organizovani kriminal predloženim dokazima nije uspelo da dokaže da su učinili krivična dela koja su im optužnicom stavljena na teret.

U odnosu na odluku prvostepenog suda kojom je Bojović oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Apelacioni sud je našao da su neosnovani žalbeni navodi Tužilaštva za organizovani kriminal kojima se ukazuje da je prvostepeni sud izveo pogrešan zaključak da nema dokaza da je Bojović izvršio navedeno krivično delo.

Kako je Apelacioni sud obrazložio, imajući u vidu potpuno različite odbrane Kalinića i Simovića, različite razloge koje su izneli zbog čega su izvršena ta krivična dela, te iskaze ispitanih svedoka, prvostepeni sud je pravilno zakl?učuje da u tom postupku, u nedostatku drugih dokaza, nije moglo nesumnjivo da se utvrdi da je Bojović izvršilac krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Pri tome, kako se dodaje, Tužilaštvo za organizovani kirminal nije pružilo dovoljno dokaza koji bi nesumnjivo ukazivali da je postojala organizovana kriminalna grupa čiji je cilj bio vršenje krivičnih dela za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 20, 30 i 40 godina, radi neposrednog ili posrednog sticanja finansijske ili druge koristi.

U pitanju je ubistvo Branka Jeftovića Jorge i pokušaji ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004.

Prilikom tih pokušaja nastradali su njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Prilikom izricanja presude 19. maja prošle godine, sudija Vladimir Mesarović je rekao da iskaz Sretka Kalinića koji je teretio ostale optužene, nije dovoljan da bi se donela drugačija presuda od izrečene.

Na početku suđenja u oktobru 2010, Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i optužio Bojovića za krivična dela koja mu se stavljaju na teret, kao i drugim ubistvima koja nisu opisana u optužnici.

 

Foto Tanjug/O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh