Svet

Aplikacija koja registruje zemljotres

Aplikacija, pod nazivom „MajŠejk“ (MyShake), beleži vreme i amplitude podrhtavanja tla i šalje podatke i lokaciju smartfona Berkelijevoj seizmološkoj laboratoriji na analizu, izveštava agencija Blumberg.

zemljotres

Što više ljudi bude koristilo aplikaciju, sistem će bolje raditi. Cilj je da se stvori globalna seizmička mreža – odnosno kolektivni seizmograf – koji će upozoriti korisnike unapred o potresu koji stiže usled zemljotresa na udaljenoj destinaciji.

„U mnogim zemljama u razvoju koje su podložne zemljotresima, kao što su Nepal ili Peru, MajŠejk bi mogao da upozori potencijalno ugrožene ljude bar nekoliko dragocenih sekundi ranije i, u najboljen slučaju, da spasi živote“, saopšteo je danas iz Dojče telekoma.

„Ove zemlje trenutno poseduju ili samo raštrkanu seizmičku mrežu na zemlji ili sistem ranog upozoravanja, ili nemaju ništa od toga, ali imaju milione korisnika pametnih telefona“, navodi se u saopštenju Dojče telekoma.

Iako je senzor pokreta na telefonu, ili brzinometar, manje osetljiv nego seizmografski uređaji na zemlji, on može da zabeleži potrese magnitude iznad pet stepeni na dubini do 10 kilometara, tako da bi rasprostranjen broj potencijalnih korisnika aplikacije nadoknadio manju osetljivost jednog telefona.

Procenjuje se da samo u Kaliforniji ima 16 miliona korisnika pametnih telefona i oko 1,0 milijarde širom sveta. MajŠejk se može besplatno skinuti sa Gugl Pleja, a u planu je id a se nađe u ponudi ajfone app, naveli su iz Dojče telekoma, a prenosi „Blumberg“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh