Gradovi

Aplikacija za prijavu nelegalnog materijala na internetu

BEOGRAD – Povodom obeležavanja svetskog Dana bezbednog korišćenja interneta Centar za bezbedni internet Srbija objavio je novu aplikaciju „Net patrola“, koja će omogućiti jednostavno prijavljivanje nelegalnog materijala na internetu putem pametnih mobilnih telefona i tableta koji koriste Android operativne sisteme.

Mobilna aplikacija u Google Play prodavnici kreirana je u okviru programa „Razvoj kapaciteta sistema za borbu protiv nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe dece putem interneta“, koju uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije realizuju Fondacija „Fond B92“, „Net patrola“ i Unicef, saopšteno je iz tog fonda.

Aplikacija „Net patrola“ predstavlja dodatak već postojećem servisu „Net patrola“, koji funkcioniše u okvirima Centra za bezbedni internet Srbija.

Instalacijom aplikacije korisnicima će biti omogućeno da linkove sa nelegalnim i štetnim sadržajima šalju jednostavno i lako, korišćenjem „podeli“ (share) funkcije u okviru svakog Android operativnog sistema.

Korišćenje te aplikacije je, kao i slanje prijava putem uobičajenog veb-formulara, sasvim anonimno, a aplikacija ne prikuplja bilo kakve identifikujuće podatke o korisnicima, tipovima njihovih priključaka na internet, niti o vrstama mobilnih telefona koje koriste.

Razvoj te mobilne aplikacije uslovljen je potrebom da se odgovori na znatno povećanje ukupnog broja domaćinstava koja internetu pristupaju upravo putem pametnih telefona.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2015. godini čak 67,9 odsto ispitanika izjavilo je da koristi mobilni telefon kao uređaj za pristup internetu, a jedini uređaj koji po obimu korišćenja prevazilazi telefone jeste personalni kompjuter (80,1 odsto).

Globalni i nacionalni trend upotrebe mobilnih telefona za pristup internetu je još uvek u porastu zbog čega postoji potreba da se korisnicima omogući da lako prijave postojanje nelegalnih sadržaja, tako da oni mogu biti pravovremeno uklonjeni sa interneta, a informacije o sadržajima prosleđene nacionalnim državnim organima, kao i internacionalim organizacijama poput Europola i Interpola, čime se obezbeđuje sprovođenje zakona, usporava širenje nelegalnih materijala i zaštita žrtvi svih rasa, godišta i oba pola.

Tokom 2015. godine, međunarodna organizacija INHOPE, čiji je član i „Net patrola“, uklonila je preko milion pojedinačnih materijala, fotografija i video snimaka, koji sadrže različite oblike zloupotrebe maloletnog lica u pornografske svrhe.

Pod nelegalnim materijalima podrazumeva se svaka instanca i oblik seksualno eksplicitnih materijala (fotografija i video snimaka) koji prikazuju maloletnu osobu oba pola.

Foto Tanjug/Iva, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh