Svet

Asad navodi ruske bombe na svoje protivnike

Kako Rusima uspeva da u 200 udara dnevno izbegnu civile

* Lavrov optužio Tursku da pod izgovorom gradnje smeštaja za izbeglice već vrši okupaciju delova Sirije

Autor: Ruža Ćirković

Damask, Ankara, Moskva, Vašington – Optužbe Zapada da ruske vazdušne snage u Siriji tuku uglavnom po sirijskoj opoziciji, pa i civilnom stanovništvu, već su stara stvar kao i odgovori Moskve da joj dosad nijedan dokaz o tome nije predočen. Takve su tvrdnje istom argumentacijom – nema dokaza – komentarisali više puta i zvaničnici Pentagona.

Sem što je zdravom razumu teško da poveruje kako ruskim snagama u tako opsežnim bombardovanjima – u novije vreme 200 udara dnevno – uspeva da izdvoje civilne ciljeve i izbegnu civilne žrtve, bombardovanje sirijske opozicije više ne negiraju ni ruski mediji kako oni bliski ruskoj vlasti tako i oni koji to nisu.

Poslovni list Vzgljad, čiji je vlasnik član Jedinstvene Rusije, u opširnoj analizi izgleda za tursku intervenciju u Siriji, između ostalog, navodi: „Damask vodi samostalne igre ne samo kad je reč o `preseljenjima` dela `umerene opozicije`, sledstveno tome uništavajući vlastite protivnike i umanjujući njihov broj na mirnim pregovorima. U nizu slučajeva na njih se navodi vatra ruskih vazdušnih snaga, što nije kritično za Rusiju, ali komplikuje političko rešenje“.

List Vedomosti, koji je još u stranom vlasništvu, u komentaru naslovljenom sa „Pregovori su postali vojni“ (od političkih) sa svoje strane primećuje: „Pojačavanje akcija sirijske armije protiv pobunjenika, spremnih da ratuju protiv Islamske države i da učestvuju u pregovorima u Ženevi, verovatno je bilo odobreno od strane Rusije, nezadovoljne rasporedom snaga na pregovorima. Moguća je i druga varijanta: Asad je počeo akciju bez odobrenja Moskve, koja je iznuđeno podržala saveznika. Ali i u toj situaciji, Moskva u očima Zapada i drugih država izgleda kao „onaj ko narušava dogovore i ne drži se svojih obećanja“, citira list stručnjaka za bliskoistočna pitanja Leonida Isajeva.

Zvanična Moskva na sve slične prigovore i komentare odgovara podsećanjem na to da je Vašingtonu nudila koordinaciju akcija u Siriji i razmenu podataka o pozicijama Islamske države, koje treba bombardovati, i pozicijama opozicije, koja se i sama protiv Islamske države bori, koje ne treba bombardovati. Tu ponudu je Vašington, istina, odbio. Moskva i Vašington u Siriji koordiniraju akcije samo radi izbegavanja incidenata svojih vojnih aviona nad Sirijom.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervjuu Moskovskom komsomolcu i sam je govorio o rizicima da mirni pregovori prerastu u nasilna rešenja. On je kao kreatore tih rizika i zagovornike vojnog rešenja optužio Siriji susedne države koje su najavile mogućnost svojih kopnenih intervencija u toj zemlji, kao što su Turska i Saudijska Arabija, čije su navodno vojne snage specijalne namene u utorak presekle granicu Jordana i uputile se prema Siriji. Tursku je Lavrov optužio da pod izgovorom gradnje smeštaja za izbeglice već vrši okupaciju delova Sirije: „Veoma nas uznemiravaju izjave koje se uporno iznose javno i preko zatvorenih kanala. Turci konkretno planiraju i može biti već osvajaju delove sirijske teritorije pod izgovorom gradnje šatorskih gradova u kojima bi koncentrisali sirijske izbeglice, kojima ne dozvoljavaju da pređu tursku granicu“, rekao je Lavrov za Moksovski komsomolec.

Navodni cilj kontrola granice

Strateški cilj najnovije akcije sirijskih vladinih snaga je ponovno uspostavljanje kontrole nad granicom Sirije sa Turskom, izjavio je Busejn Šaban, politički savetnik sirijskog predsednika Bašara Asada. A u slučaju kopnene intervencije susednih država u Siriji, „interventi će kućama biti vraćeni u mrtvačkim sanducima“, izjavio je sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh