Svet

Asanž: Predaću se ako UN presudi protiv mene

Asanž je na tviteru napisao će prihvatiti odluku protiv njega ali i da se nada da će moći slobodno da ode ako bude u njegovu korist, preneo je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru treba u petak da saopšti rezultate istrage Asanžovog slučaja.

dzulijan asanz

Odbor pravnih stručnjaka je prikupio dokaze od Velike Britanije i Švedske. Taj panel je i ranije donosio odluke o zakonitosti pritvaranja, iako nema formalan uticaj na britanske i švedske vlasti.

„Ako UN sutra saopšte da sam izgubio spor protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske izaći ću iz ambasade u petak u podne i dozvoliti britanskoj policiji da me uhapsi jer nema značajnog izgleda za dalje žalbe“, navedeno je u saopštenju koje je organizacija Vikiliks objavila na tviteru.

U saopštenju se dodaje da, ako odbor donese odluku u njegovu korist i „utvrdi da su državne strane postupale nezakonito“, Asaž očekuje da mu se odmah vrati pasoš i prekinu dalji pokušaji njegovog hapšenja.

Asanž (44) je u Švedskoj optužen za silovanje koje je navodno izvršeno u oblasti Stokholma u avgustu 2010. godine, što on negira. U junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Asanž je 2014. podneo žalbu UN tvrdeći da je „arbitrarno pritvoren“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh