Ekonomija

Atanacković: Ovog puta povećanje plata i penzija realno

BEOGRAD – Najavljeno povećanje plata i penzija ovog puta nije politički motivisano veće realno, s obzirom da se sa tim saglasio MMF, izjavio je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

“Veća novčana masa će pomoći da se pojedini delovi privrede razmahnu i mi s pravom očekujemo da ne ostanemo deo društva na koji se neće odraziti pozitivni efekti rasta naše privredne aktivnosti. Obećano nam je da će se raditi da na ukidanju mnogih parafisklanih nameta koji nam izuzetno smetaju”, rekao je Atanacković novinarima na skupu “Dostojanstven rad i održivi razvoj”.

On ističe da ovog puta političari nisu odredili koliko će biti povećanje, već da je napravljena realna projekcija sa MMF-om koji je bio kontrolor.

“Ranije su bila politička povećanja, pa smo se onda zauduživali i imali minus u budžetu i razne druge probleme. Ako je MMF rekao da je povećanje realno, onda smatramo da je to tako”, naglasio je Atanacković.

Prema njegovim rečima, ako širok broj zaposlenih i penzionera dobije povećanje onda to treba da oseti i privreda, ali je neophodno da se što više rastereti.

“Realni sektor očekuje da u narednoj godini dođe do određenih finansijskih olakšica. Može se očekivati ako bude povećano primanje stanovništva da će i prometi kod pojedinih poslodavca biti povećani”, naveo je Atanacković.

On ističe da do god se na privredu gleda kao na mogućnost povećavanja određenih prihoda lokalnih zajednica ili republičkog budžeta to ne pomaže da privreda raste.

“Ukoliko privrednik sve svoje resurse potroši na troškove koje ima onda ne možemo računati na domaće investicije”, naveo je Atanacković.

On je izrazio očekivanje da će i u narednim godinama biti nastavljena pomoć preduzetnicima, podsetivši da je 2016. proglašena za Godinu preduzetništva.

Predsednik UPS kaže da je kolektivno pregovaranje trenutno neprimereno.

“Mi smo povukli neke kolektivne ugovore u nekim granama, jer su predstavljali povećacnje plata zaposlenih na primer od 25 do 40 odsto, što je nemoguće. Ako se MMF, na primer, opredeli za povećanje od pet odsto, zamislitite kako bi u realnom sektoru bilo povećanje od 30 odsto, a toliko bi bilo kod minimalnih plata u nekim granama”, rekao je Atanacković.

Kako kaže, to bi bilo skoro 10.000 dinara povećanje i trošak privrednika ako bi prihvatili takav kolektivni ugovor.

“Moramo da se trudimo da kolektivni ugovori budu ne u širokim granama već za pojedine delatnosti i da se odnose samo na one koji su se sporazumeli, poslodavci i sindikati”, dodao je Aatanacković.

Predsednica ASNS Ranka Savić rekla je da je svako povećanje plata i penzija bolje nego ništa i da ta odluka predstavlja dobar pomak.

Kako je navela, realna očekivanja građana su ipak veća.

“Mislim da nije moglo više i da je ovo realno procenjeno”, istakla je ona, navodeći da bi svi građani Srbije voleli da se otvara više radnih mesta, da je industrijska prozividnja veća i da dođe do mogućnosti da nam plate budu veće.

Govoreći o kolektivnom pregovaranju, ona je rekla da dosta kolektivnih ugovora nije potpisano i da time ne možemo biti zadovoljni.

Savić smatra da je to posledica lošeg socijalnog dijaloga.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh