• Gradovi

  Atanacković: Zakon štiti prava zaštićenih stanara

  BEOGRAD – Zaštićeni stanari neće biti ostavljeni na ulici već će, ukoliko nemaju na drugi način rešeno stambeno pitanje, po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, biti preseljeni u stanove u javnoj svojini, a nakon toga imaće mogućnost da ih otkupe, u skladu s najpovoljnijim uslovima, izjavila je danas pomoćnica ministra građevinarstva Jovanka Atanacković.

  „Za razliku od onih koji su 90-ih mogli da reše stambeno pitanje jer su imali stanarsko pravo na stan u javnoj svojinini, zaštićeni stanari nisu mogli da reše to pitanje i zato ga ovaj zakon rešava na pravedan način, omogućavajući tim osobama da se prvo presele u stanove u javnoj svojini, koriste ih u zakup, a nakon toga ih otkupe“, rekla je Atanacković Tanjugu.

  Ona je istakla da je jako bitno što će zaštićeni stanari imati pravo da otkupe te stanove u koje su preseljeni na najpovoljniji mogući način, u skladu sa zakonom o stanovanju, a da će pritom privatna svojina biti vraćena pravim vlasnicima.

  „Time će biti izjednačeni sa svim ljudima koji su ’90-ih godina mogli da otkupe stanove u kojima su živeli, a bili su u javnoj svojini. Stanovi u kojima su sada zaštićeni stanari, u svojini su građana, u privatnoj svojini i moramo vratiti te stanove njihovim pravim vlasnicima“, naglasila je Atanacković.

  Ona je, što se tiče samih cena zakupnina zaštićenim stanarima, rekla da novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada predviđa povećanje trenutno postojeće visine zakupnine, koje se plaćaju pravim vlasnicima stanova i navela da se radi o ukupno 1.500 stanova, a da od tog broja, 1.400 zaštićenih stanara je u Beogradu i žive uglavnom u najstrožem centru grada.

  „Treba reći da, primera radi, u Knez Mihailovoj ulici, ako živite u stanu od 75-76 kvadrata i zaštićeni ste stanar, trenutno plaćate zakupninu u iznosu od 9.000 dinara. Novi zakon predviđa povećanje zakupnine i on će sada, po nekim razmišljanjima, biti oko 18.000 dinara i ono što je bitno, tržišna cena zakupnine u Knez Mihailovoj ulici za taj stan trenutno iznosi 49.000 dinara“, istakla je Atanacković.

  Prema njenim rečima, ne radi se dakle o tome da će se zakupnine povećati na 60.000 dinara, na žalost vlasnika stanova, i vlada u ovom trenutku ne može propisati tržišnu zakupninu.

  „Ipak vodimo računa o tim ljudima, o toj kategoriji zaštićenih stanara, svesni smo da oni svojom voljom nisu ušli u te stanove, ali smo svesni da ti stanovi, nakon 70 godina, moraju da se vrate svojim pravim vlasnicima“, naglasila je pomoćnica ministra.

  Kaže i da je zakon predvideo kao krajnji rok od 10 godina preseljenje zaštićenih stanara u stanove u javnoj svojini, a predviđa i rešenje ako se slučajno neko pitanje ne reši za taj period- zaštićeni stanari imaće pravo na nadoknadu u visini stana koja im inače pripada po ovom zakonu u koji mogu da budu preseljeni.

  Prema njenim rečima, svake godine, u saradnji sa ministarstvom i predstavnicima zaštićenih stanara i vlasnika stanova, gradovi, a uglavnom grad Beograd, prave plan preseljenja, sa određenim mogućnostima grada da reši što pre to pitanje i sa određenim listama prioriteta koji će se praviti u saglasnosti sa sve tri strane.

  „Moramo naravno voditi računa da pravo na preseljenje imaju oni koji nemaju rešeno stambeno pitanje, jer to, podsetiću, i jeste bio razlog zašto su bili useljeni u stanove u svojini privatnih lica. Dakle, ukoliko imaju rešeno stambeno pitanje, svakako oni imaju gde da žive“, rekla je Atanacković i naglasila da namera jeste da nijedan građanin Srbije ne bude na ulici.

  „Da ima rešeno stambeno pitanje, a jako je važno i da štitimo privatnu svojinu i da onima kojima pripadaju ti stanovi, konačno budu vraćeni“, rekla je Atanacković.

  „Zaštićeni stanari“ popularan je izraz za osobe koje se zvanično zovu „zakupci na neodređeno vreme stanova u svojini građana, zadužbina ili fondacija“, a to su osobe koje su pre 70 godina, 1958, 1960. i tih godina, useljavani u stanove koji nisu bili njihovo vlasništvo. Pravim vlasnicima tih stanova nije oduzeto pravo svojine ali im je oduzeto pravo korišćenja.

  Oni nemaju prava da koriste svoje stanove već 70 godina, dok, s druge strane, lica koja su živela u tim stanovima, nisu imala mogućnost otkupa stanova, upravo zato što je reč o privatnoj svojini već su imala status „zaštićenih stanara“.

  Zaštićeni stanari su imali pravo da plaćaju zakupninu koja je uvek bila ispod tržišne, da žive u tim stanovima i da koriste te stanove u potpunosti kao svoje, s tim što nikada nisu imali pravo da steknu vlasništvo nad tim stanovima.

  Zaštićeni stanari okupili su se jutros u Beogradu, protestujući protiv novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, za koji smatraju da znatno smanjuje njihova prava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com