• Novosti online

  Atina: Dogovor s Makedonijom na junskom samitu EU, Berlin interveniše, EU se nada

  Usred „dvostrukih“ poruka grčke vlade i poziva iz Nemačke i Evropske unije za rešenje, pregovori Grčke i Makedonije o rešavanju spora oko naziva nastavili su se danas sastankom ministara spoljnih poslova Nikosa Kociasa i Nikole Dimitrova u Briselu.Atinski list „Katimerini“ piše na svom sajtu da je posle sastanka u četiri oka Kocias „dopustio da se zaključi“ da su pregovori otišli korak napred, naglasivši da su „dvojica ministara završila šta su im premijeri prepustili“ i ističući da će se „danas, a verovatno i sutra, nastaviti da se pregovara na stručnom nivou o tehničkim i pravnim pitanjima koja se moraju rešiti“.

  „Čim oni završe i pošto se reše ta tehnička i pravna pitanja, tekstovi koji su napravljeni na nivou ministara spoljnih poslova će biti dati dvojici premijera koji će razgovarati i doći do konačnog sporazuma“, dodao je Kocias, dok je na „istoj talasnoj dužini“, piše grčki list, ranije bio i njegov skopski kolega, govoreći da su dve strane stigle do „kompromisnog okvira“.

  Međutim, u nižim tonovima bio je kabinet premijera Grčke, a jedan vladin zvaničnik je govorio o napretku, ali napominjući da „pregovori nisu završeni, naprotiv, u najkritičnijem su zaokretu“.

  „Neki žure da kažu ‘Hop!’ pre nego što Skoplje skoči“, rekao je on, dodavši: „Strpljenja i trezvenosti do samita EU u junu“, piše „Katimerini“.

  Uoči sutrašnjeg sastanka Kociasa s njegovim nemačkim kolegom Heikom Masom, intervenisala je nemačka strana, govoreći, između ostalog, o „istorijskoj prilici za rešenje“ i pozvavši obe strane da reše i poslednja otvorena pitanja u vezi s tim.

  Rešenje spora, rekla je portparolka nemačkog Ministarstva inostranih poslova Maria Adabar, „pozitivno će uticati i na bilateralne odnose, i na stabilnost čitavog regiona“.

  Iz Evropske komisije stigla je poruka optimizma o nalaženju rešenja tokom narednih nedelja, izjavom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Federike Mogerini, ubrzo posle završetka Saveta ministara spoljnih poslova EU.

  Vesti su „ohrabrujuće i obećavajuće, ali još ništa nije završeno“, rekla je Mogerini, uz napomenu da je „optimistkinja“, posebno prema zemljama Zapadnog Balkana. „Neka sve ide korak po korak“, rekla je ona i dodala da EU ohrabruje i podržava mogući sporazum koji bi mogao biti zaključlen u narednim „danima“ ili „nedeljama“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com