Novosti online

Атина: Пољопривредници напустили центар града

АТИНА – Грчки пољопривредници који су протестовали због реформи пензионог система напустили су вечерас централни атински трг, али су истовремено најавили да ће наставити протесте док их влада не послуша.

Пољопривредници ће се састати поново у понедељак да би одлучили како да наставе протесте, рекао је њихов представник Вангелис Бутас, преноси АП.

Више хиљада демонстраната окупило се раније данас у Атини у знак солидарности са пољопривредницима, који су током последњих недеља блокирали више десетина аутопутева и граничних прелаза, протестујући због реформи пензионог система.

Процењује се да се на централном атинском тргу Синтагма, испред грчког парламента, окупило око 12.000 људи, саопштила је полиција, а пренела агенција Франс прес.

Више од половине окупљених били су чланови левичарски настројеног синдиката Паме, који нуде подршку великом броју пољопривредника који су у петак из целе Грчке стигли у Атину како би протестовали због реформи.

Синоћ је око 10.000 демонстраната, укључујући на хиљаде пољопривредника, прошетало центром Атине ходајући иза колоне трактора.

Нешто раније јуче су се демонстранти сукобили са полицијом испред зграде Министарства пољопривреде, као и на аутопуту изван Атине.

На десетине пољопривредника, који су обећали да ће протестовати целог викенда, провело је протеклу ноћ на Синтагми, где су испред парламента запалили ватру.

Пољопривредници протестују због нових мера штедње пошто левичарска влада грчког премијера Алексиса Ципраса планира да подигне пензионе доприносе и порезе како би се смањио грчки буџетски дефицит.

Грчка влада се нада да ће обезбедити трећу рунду међународне помоћи прихватајући даље резове и повећања пореза које траже међународни кредитори, а ако реализују своје планове о новим мерама штедње, по 11. пут ће смањити пензије од 2010. године. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh