Gradovi

Atina: Sukobi na protestu zbog penzionih reformi

Zaposleni širom Grčke danas su obustavili rad u znak protesta zbog penzionih reformi a zbog masovnog štrajka otkazani su letovi, trajekti i zaustavljen javni prevoz, škole, sudovi i apoteke su zatvoreni, dok u državnim bolnicama rade samo hitne službe.

ATINA – U Atini su danas, tokom protesta zbog reformi penzionog sistema, izbili sukobi između grčke policije i grupe mladih, ali zasad nema izveštaja o uhapšenima ili povređenima.

Grupa mladih je bacala zapaljive bombe i kamenice, preneo je AP.

Na protestu u centru Atine okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi.

Zaposleni širom Grčke obustavili su rad u znak protesta zbog penzionih reformi, a zbog masovnog štrajka otkazani su letovi, trajekti i zaustavljen javni prevoz.

Škole, sudovi i apoteke su zatvoreni, dok u državnim bolnicama rade samo hitne službe.

Sindikati su proglasili štajk zbog reformi penzionog sistema koje su jedan od uslova za treći međunarodni paket pomoći Grčkoj.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa pokušava da restrukturira penzioni sistem povećanjem doprinosa za socijalnu zaštitu kako bi izbegla smanjenje penzija, ali protivnici reforme ukazuju da će zbog toga mnogim zaposlenima dve trećine prihoda ići na poreze i doprinose, prenosi AP.

Protivnici penzione reforme uspeli su da ujedine pripadnike različitih profesija, od zemljoradnika, taksista i umetnika do advokata, lekara i inženjera.

Štrajk se udržava u trenutku kada vlada pregovara sa međunarodnim inspektorima koji su došli da provere napredak u ispunjavanju obaveza predviđenim paketom pomoći. Hotele u kojima oni borave u centru Atine čuva policija.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

U Atini su danas, tokom protesta zbog reformi penzionog sistema, izbili sukobi između grčke policije i grupe mladih, ali zasad nema izveštaja o uhapšenima ili povređenima. Grupa mladih je bacala zapaljive bombe i kamenice, preneo je AP. AP foto – Thanassis Stavrakis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh