• Novosti online

  Атлетски експеримент у Портланду

  Априла прошле године Међународна асоцијација атлетских федерација (ИААФ) усвојила је нови „формат” светских шампионата у дворани, а његова премијера почеће за осам дана у Портланду, међутим, већ сада се може рећи да су поједине одлуке бар проблематичне.

  Будући да ће нашу атлетику у Портланду престављати само наша рекордерка у скоку удаљ Ивана Шпановић, пођимо од промена у скоку удаљ, које важе и за троскок и бацање кугле и у женској и у мушкој конкуренцији. Више није довољно да за наступ на светском шампионату испуните квалификациону норму, јер ће се право учешће одређивати „комбинацијом” испуњене норме и места на светској ранг-листи, а број учесника је у овим дисциплинама ограничен на 16 (максимум по два из једне земље). Још гушће сито прописано је за скок увис, скок мотком и вишебоје (седмобој и петобој) – само по 12 учесника!

  Различити формати такмичења на СП, ЕП и ОИ
  Нов начин такмичења на Светском првенству у дворани, само је део тренерске муке у олимпијској години.– Светско првенство у дворани у Портланду и Европско првенство на отвореном у Амстердаму требало би да ми буду показатељ форме, репер за наступ на Олимпијским играма, а на сва три такмичења важиће другачија правила. У Портланду нема квалификација, у Амстердаму између квалификација и финала први пут на европским првенствима биће дан паузе, а у Рију на Олимпијским играма скаче се дан за даном. Да нисмо у протекла два месеца фантастично одрадили све што смо планирали не бисмо ни ишли у Портланд. Али идемо јер ће Ивана да „нападне” златну медаљу – каже Горан Обрадовић.

  ИААФ је, дакле, направила разлику између техничких и тркачких дисциплина у којима и даље може да наступи неограничен број учесника с испуњеном нормом (такође по два по земљи).

  – Моја прва помисао када су у питању нова правила је да Ивана не би могла да учествује на светским првенствима да су она важила само само пар година раније – каже Горан Обрадовић, тренер Иване Шпановић, која је на прошлом шампионату света у дворани пре две године освојила бронзану медаљу.

  То значи да ће младе атлетичарке и млади атлетичари у техничким дисциплинама моћи да стигну на светски шампионат у дворани само ако постигну изузетно вредне резултате. Светска сцена више неће бити прилика за учење и стицање искуства, а шансе за остварење великих, неочекиваних подвига се знатно смањује. И то није све.

  У Портланду (Орегон, САД) неће бити квалификација у техничким дисциплинама. Сви „позвани” су финалисти, а и финала су добила ново рухо.

  – Сада ће 16 финалиста имати по три скока, осморо најуспешнијих још по два, а четворо најбољих још по један. Тиме се смањује драж такмичења: Сетимо се летос на Светском првенству у Пекингу на отвореном Бартолета је у последњем покушају освојила злато. Сада се ускраћује прилика свима да у једнаким условима покажу колико могу. Сигурно нећу бити љубитељ оваквих финала, ни као тренер ни као гледалац. Такмичење ће се јако одужити. У прве три серије када буде скакало (или бацало куглу) свих 16 финалиста, пауза између два покушаја износиће 20 минута. Биће то јако дуго такмичење и ми морамо посебно да се спремимо за то – објашњава Обрадовић.

  На први поглед једина добра новост је то што ће се сатница такмичења прилагодити завршници такмичења у скоку удаљ, троскоку и бацању кугле, тако да у време када четворо најуспешнијих буду изводили последње скокове и хице у дворани неће бити других такмичења. Сву пажњу гледалаца у Портланду и ТВ гледалаца имаће њихова борба за медаље, што до сада није био случај. У телевизијским преносима до сада су освајачи медаља углавном добијали само право на снимке најуспешнијих покушаја, док су квалификационе трке или свака група вишебојаца имали предност и ишле „уживо”…

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com