Gradovi

Austrija: Atina koristi premalo brodova

BEČ – Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner kritikovala je zvaničnu Atinu, povodom posete zamenika šefa grčke diplomatije Nikosa Ksidakisa Beču, zbog nedovoljne zaštite granice od strane grčke obalske straže.

Ona je juče sagovorniku postavila pitanje „zašto je političko rukovodstvo Grčke na stavu da ne može svoju morsku flotu da upotrebi u obavljanju civilnih zadataka, na primer kontrola spoljne granice EU“.

Za druge zemlje je potpuno normalno da vojska pruža podršku u obezbeđivanju granica, poručila je Mikl-Lajtner, podsećajući da su Nemačka i Italija u Mediteran upićivali svoje vojne brodove u savladavanju talasa izbeglica.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije je ukazala na aktuelni izveštaj o Šengencu u kojem se iznose velike kritike na račun grčkog rukovodstva.

„Sada se radi o tome šta grčka vlada planira kako bi pod kontrolu stavila zajedničku spoljnu granicu EU, naravno uz podršku cele Unije, naglasila je Mikl-Lajtner.

Ona je podvukla da je jasno da je premalo brodova do sada korišćeno i da se Austrija ne može osloniti na Grčku pa je zbog toga započela razgovore sa državama duž balkanske rute, u cilju smanjenja pritiska sa juga.

Ayhan Avci/Cihan News Agency via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh