Gradovi

Austrija: EU da pošalje tim za pomoć grčkim policajcima

LJUBLJANA – Evropska unija bi trebalo da pošalje tim vojnika i civila da pomogne policajcima na grčkoj granici jer je evropska agencija Fronteks „previše spora“, ocenio je danas austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskocil.

Njegov portparol je kasnije rekao da ministar predlaže vojnu misiju koja bi registovala migrante u Grčkoj i premostila period dok se Fronteks u potpunosti ne osposobi i bude u stanju da primenjuje novi sporazum između EU i Turske o preseljenju migranta direktno iz Turske.

„Fronteks je ranije bio odgovoran za obezbeđivanje spoljnih granica EU ali je isuviše spor zbog načina na koji funkcioniše,“ rekao je Doskocil na konferenciji za štampu tokom dvodnevne posete Sloveniji.

„Mi zato predlažemo da nađemo zajednička rešenja u saradnji sa ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova,“ rekao je on ne ulazeći u detalje.

Pojašnjavajući komentar austrijskog ministra odbrane njegov potrparol je rekao da bi to bila „vojna misija EU kako bi se brzo sprovele odluke Evropskog saveta“.

„Fronteks mora da angažuje 4.000 ljudi. Može se očekivati da će proći izvesno vreme pre nego šsto bude imao toliko ljudi,“ rekao je on.

Ministar zato predlaže da se rasporedi vojska kako bi se premostilo to međuvreme dok Fronteks ne bude operativan, dodao je portparol.

O pomenutom predlogu razgovaraće se na sastanku ministara odbrane zemalja centralne Evrope u Beču iduće nedelje, rekao je austrijski ministar.

EU je predložila tim od oko 4.000 ljudi pod pokroviteljstvom EU koji bi uključio sudije, prevodioce i graničnu policiju kako bi se Grčkoj pomoglo da obradi hiljade zahteva za azil.

U Grčkoj se nalazi oko 43.000 izbeglica i migranta a očekuje se da će ih stići još uprkos sporazumu postignutom između Turske i EU na specijalnom samitu u petak.

Po tom sporazumu, Ankara će preuzeti sve migrante i izbeglice, uključujući Sirijce koji prelaze ilegalno u Grčku morem.

Zauzvrat, EU će preuzeti hiljade sirijskih izeglica direktno iz Turske i učiniti finansijske i političke ustupke Ankari.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh