Gradovi

Austrija gradi nove objekte za zaštitu granice

BEČ – Austrija će početi da gradi nove objekte da bi bolje zaštitila svoje granice, prvenstveno prema Italiji, rekao je austrijski kancelar Verner Fajman u intervjuu za nedeljno izdanje dnevnog lista Esterajh, prenosi Rojters.

Austrija je nedavno postavila 3,7 kilometara dugu ogradu na graničnom prelazu sa Slovenijom, na Šentilju , navodeći da će to pomoći da se kontroliše dolazak novih migranata na njenu teritoriju.

Na pitanje da li će Austrija preduzeti nove mere na italijanskoj granici, uključujući i granični prelaz Brener, Fajman je kazao da je već februar, da nije voljan da dopusti da prođe još vremena i da je za to prekasno.

On je dodao da se u martu može očekivati novi talas migranata.

„Mi sada moramo izgraditi tehničke kapacitete kako bi bili spremni kada nam zatrebaju“, dodao je kancelar.

Austrija sa 8,4 miliona stanovnika prošle godine je primila 90.000 zahteva za azil, a ove godine je broj izbeglica koje je spremna da primi ograničila na 37.500.

Fajman je potvrdio da odluka o toj brojci i dalje ostaje na snazi, ističući da mora da preuzme odgovornost za Austriju, bez obzira da li to odgovara Italiji ili Nemačkoj.

U međuvremenu Slovenačka televizija je, pozivajući se na neslužbene izvore i medije u Austriji, danas javila da će Austrija od četvrtka početi da primenjuje nova pravila za ulazak migranata, prema kojima će iz Slovenije nakon provere na graničnom prelazu Šentilj propuštati najviše 2.500 ljudi dnevno.

Trenutno iz Slovenije u Austriju dnevno ulazi oko 2.500 migranata, što znači da se za sada broj dopuštenih ulazaka jedno vreme ne bi dodatno smanjio, ali bi ubuduće svi u Austriju ulazili preko Šentilja, dok ih je do sada i do polovinae od ukupnog broja ulazilo autobusima preko tunela Karavanke, prenosi Hina.

Vlada u Beču o tome će sredinom sedmice obavestiti i zemlje na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti, navodi Slovenačka televizija.

Austrijska vlada navodno će o planovima za zaštitu južne granice od ilegalnog ulaska migranata odlučivati početkom sedmice, a u celosti bi nove mere počele da se primjenjuju u četvrtak.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh