Gradovi

Austrija: Kvota od 80 molbi za azil važi samo za južnu među

BEČ – Dnevna kvota od 80 molbi za azil, koju je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner uvela, važi samo za južnu austrijsku granicu prema Sloveniji, odnosno prelaz “Špilfeld”, tvrdi bečki dnevnik “Standard”.

„Dnevna kvota od 80 zahteva trenutno važi samo za prelaz Špilfeld, sve dok se u drugim delovima ne bude uspostavio sličan sistem upravljanja granicom. Ova kvota se odnosi samo na one izbeglice koje su registrovane u Sloveniji i koje su navele da žele da podnesu zahtev za azil u Austriji i koje slovenačke vlasti upućuju u Austriju“, objasnio je listu jedan neimenovani portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

„Standard“ ukazuje da se aktuelno u Austriji dnevno podnosi oko 200 zahteva za azil, i to ne samo na granici, već i nadležnim policijskim stanicama širom zemlje.

Portparol Ministarstva naglašava da nije dobro shvaćeno ako se misli da dnevna kvota od 80 zahteva znači da će u čitavoj zemlji biti primljen taj broj molbi.

Austrija je juče počela sa primenom dnevne kvote od 80 zahteva za azil, kao i 3.200 izbeglica kojima se omogućava proputovanje ako navedu da žele da idu u neku drugu zemlju.

Kada se kvota ispuni, kako je najavljeno, granični prelaz Špilfeld se zatvara do sledećeg dana.

AP Photo/Ronald Zak

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh