Gradovi

Austrija: Povod za zabrinutost, ali ne i paniku

BEČ – U Austriji, posle terorističkih napada u Belgiji, postoji povod za zabrinutost, ali ne i paniku, istakla je danas ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Ona je prenela da su bezbednosne mere na aerodromima u Austriji pojačane, kao i da je pojačano policijsko prisustvo ispred međunarodnih organizacija, železničkih stanica i gradskog prevoza.

Uspostavljen je i krizni štab koji je sastavljen od strane predstavnika ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane i inrafstrukture, a njime rukovodi generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler.

Mikl-Lajtner je ukazala da je od terorističkih napada u Parizu pojačana opasnost od terorizma, ali da trenutno postoji samo „apstraktna opasnost“ po Austriju.

Ona je istakla da je cilj terorista da izdejstvuju podele u društvu i seju strah, te je upozorila da su spremni da u slobodnom svetu šire strah, čemu je neohodno suprostaviti se.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc osudio je nove napade, kao kukavičke akte, koji neće potresti Evropu u svojim osnovama.

„Mi ćemo se suprostaviti ovom varvarstvu“, poručio je on u saopštenju.

Ministar odbrane Hans Peter Doskocil je naglasio da austrijski organi bezbednosti sarađuju u cilu povećanja bezbednosti.

„Odbrana od terorizma je veliki bezbednosno-politički izazov sa kojim moramo da se suočimo“, rekao je on.

Doskocil je istakao da je Evropa jedinstvena u borbi protiv terorizma, nasilja i sejanja mržnje.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer osudio je napade u Briselu istakavši da takvi napadi na civilno stanovništvo ne smeju da nas skrenu sa puta demokratije.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije je, posle napada u Briselu, izdalo upozorenje za putovanje u Belgiju.

Putnicima se savetuje da slede naređenja lokalnih bezbednosnih vlasti, da se u Briselu kreću obazrivo i preko medija prate razvoj sitiacije, te da izbegavaju veća okupljanja i kretanja javnim mestima

Foto Tanjug/I.Antić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh