Gradovi

Austrijski privrednici s optimizmom posmatraju Srbiju

BEOGRAD – Austrijski privrednici s optimizom gledaju na budućnost privrede i razvoj tržišta Srbije, rečeno je na skupu Austrijski poslovni krug u Beogradu, uz opasku da sve više investitora dolazi u Srbiju.

Član borda Strabag-a Herbert Krutina, nadležan za poslove gradnje u jugoistocnoj Evropi, ukazao je da je ova kompanija već duži niz godina zastupljena u Srbiji, gde poseduje ćerke firme, a da su teške godine u poslovanju iza nas.

„Vidimo jasno oživljavanje tržišta. Optimistični smo jer utvrđujemo da sve više međunarodnih investitora dolazi u Srbiju“, objasnio je on.

Krutina je ukazao da je važno za privlačenje investitora da u Srbiji postoji politička stabilnost, pravna sigurnost, zaštita investicija, kao i kontinuirani razvoj.

Predsednik Senata privrede Srbije, koji je nastao na inicijativu Senata privrede Austrije i Nemačke, Ivan Gros ističe da su austrijski privrednici koji u velikom broju posluju u Srbiji, u globalu zadovoljni uslovima sa kojima se susreću.

„Mi radmo pre svega na povezivanju malih i srednjih preduzeća iz Srbije, Austrije i Nemačke, kako bi ušli u starteška partnerstva, jer srpske firme vape za novim tehnologijama. Zato bi ta partnerstva mogla da doprinesu boljoj izvoznoj orijentaciji zemlje“, objasnio je on.

Predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma Radivoje Petrikić kaže da je prednost srpskog tržišta pre svega jeftina radna snaga, ali i povoljni poreski uslovi i podsticaji.

Takođe je konstatovao da je za austrijske privrednike bitna i blizina tržišta, kao i mogućnost poslovanja sa Istočnom Evropom preko sporazuma koje sa njima ima Srbija, ali i daljim tržištima.

On je istivremeno dodao da još postoji potreba za poboljšanjem poslovne klime, pre svega kada je reč o nepredvidivosti pravnog okvira, neefikasnosti rada sudova…

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh