• Gradovi

  Austrijski privrednici zadovoljniji poslovanjem u Srbiji

  BEOGRAD – Anketa Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije u Srbiji pokazuje da se značajno poboljšala ocena austrijskih privrednika o privrednom stanju u Srbiji, te austrijski preduzetnici pozitivno dočekuju 2016., a postoje i konkretni upiti iz Austrije za preseljenje proizvodnje u Srbiju.

  Studija pokazuje povećani stepen zadovoljstva austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji, mada se i dalje ukazuje na određene probleme.

  Čak 90 odsto austrijskih kompanija je zadovoljno radom svojih preduzeća u Srbiji, a 13 odsto dalo ocenu vrlo dobro.

  Broj preduzeća koja su oenila dosadašnji razvoj uslova za poslovanje u Srbiji je porastao u odnosu na prošlu godinu.

  U anketi, koja je sprovedena po četvrti put, 54 odsto ispitanika ocenjuje trenutno privredno stanje u Srbiji i dalje kao složeno i problematično.

  To je, međutim, ubedljivo poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada je takvu ocenu o stanju u privredi dalo 72,1 odsto austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji.

  Što se tiče privrednih izgleda u Srbiji za 2016. godinu 42,2 odsto anketiranih polazi od toga da se iduće godine, u odnosu na tekuću, neće mnogo promeniti, a 41,4 odsto s optimizmom gleda u budućnost i očekuje uzlazni trend tokom 2016.

  I sa stanovišta sopstvene privredne grane preduzeća sa umerenim optimizmom gledaju u 2016. godinu.

  Dok je 46 odsto navelo da neće biti znatnih promena, 40 odsto računa na uzlazni trend u sledećoj godini.

  Po pitanju privrednih uslova u Srbiji 40 odsto preduzeća smatra da postoji još uvek velika potreba za poboljšanje, dok je 43 odsto reklo da je zadovoljno.

  Kako bi se situacija poboljšala, prema stavu anketiranih, od posebnog značaja su suzbijanje korupcije, poboljšanje platežnog morala, stabilnost valute kao i funkcionalan poreski sistem.

  Stavka stabilnosti valute smatra se vrlo bitnim faktorom i ocenjena je vrlo pozitivno.

  Već tradicionalno zadovoljstvo vlada u pogledu kvaliteta i raspoloživosti radne snage i lokalnih dobavljača u Srbiji.

  Detaljnije posmatrano po 20 odsto odsto ispitanika se nada većem stepenu pravne sigurnosti, kao i suzbijanju korupcije.

  Osim toga 14 odsto se nada bržoj evropskoj integraciji Srbije, a udeo od 16,8 odsto izjasnilo se za stabilnost valute, što se ponavlja i u pogledu uslova poslovanja.

  Među glavnim željama mnogih preduzeća našlo se i smanjenje birokratije i transparentnost poreskih propisa.

  U odnosu na anketu sprovedenu prošle godine, iako se opšte privredno stanje Srbije i dalje smatra teškim, austrijski preduzetnici su ocenili da privreda u Srbiji, iako dalje na niskom nivou, pokazuje blago poboljšanje u ovoj godini.

  Tako je prošle godine 25 odsto anketiranih bilo zadovoljno privrednim stanjem u Srbiji, dok je ove godine već 45 odsto bilo tog mišljenja.

  I stepen zadovoljstva sopstvenim preduzećem se povećao – prošle godine još je 12 predzeca imalo negativan stav o situaciji svog preduzeća, a ove samo 7 odsto.

  U pogledu prometa, broja zaposlenih i investicija mnoga preduzeća su zabeležila primetan rast.

  Kod preko 70 odsto preduzeća je porastao promet ove godine u odnosu na prošlu, a takođe kod trećine preduzeća povećao se broj zaposlenih (36 odsto) i investicija (31).

  Trgovinska savetnica pri Ambasadi Austrije Erika Teoman-Brener objasnila je da je anketa reprezentativna jer su u njoj učestvovala preduzeća koja zapošljavaju u Srbiji oko 10.000 ljudi.

  „Austrija i dalje ostaje najveći investitor u Srbiji. Trgovina između dve zemlje se razvija pozitivno. Izvoz iz Srbije je dobio je značajno na dinamici i u ovoj godini imamo trenutno rast od 12 odsto. Uvoz iz Austrije porastao je za 11 odsto“, prenela je ona.

  Teoman-Brener je kazala da raduje dinamika u oba pravca jer pokazuje da je interesovanje preduzeća na obe strane veliko.

  „Mi smo zadovoljni rezultatima ankete, jer one idu u pravcu onoga što su naši stavovi, a to je da su potrebni stabilniji i predvidljiviji okviri poslovanja, ali se Srbija nalazi na dobrom putu, iako još uvek postoje nedostaci na kojima je potrebno raditi“, konstatovala je ona.

  Ona je navela da ove godine nije bilo puno novih investicija iz Austrije, dodajući da to ima veze sa ukupnom privrednom atmosferom u Evropi, ali i da postoje konkretni upiti iz Austrije gde austrijske firme razmatraju preseljenje proizvodnje u Srbiju.

  Teoman-Brener je ocenila da je najvažnije za Srbiju da uspostavi zdravu strukturu malih i srednjih preduzeća. „Velike investicije su pozitivne, ali najvažnije je da nastane veoma snažna scena malih i srednjih preduzeća, međunarodno konkurentnih. Preduslovi su veoma dobri“, naglasila je ona dodajući da će, ako pođe za rukom da se ta preduzeća učine konkurentnim, biti napravljen važan korak u pravcu budućnosti.

  Savetnica Marlene Gruber podsetila je da je Austrija sa 2,8 milijardi evra i dalje najveći strani investitor u Srbiji, ispred Grčke, Norveške i Nemačke, a za to zaslužno je 500 austrijskih preduzeća koja su prisutna u zemlji.

  Trgovinski ataše Fabijan Gems predstavljajući rezultate ukazao je na mnoge pozitivne trendove, ali dodaje da najveća potreba za delovanje postoje u poboljšanju platežnog morala i suzbijanju korupcije, kao i smanjenju birokratije, jer birokratske procedure za izdavanje dozvola sprečavaju uspešno poslovanje.

  On je rekao da je prošla godina bila teška, kako zbog poplava, tako i zbog početka rada nove vlade koja je morala da započne reforme.

  „Pravac i put kojim se krenulo je apsolutno pozitivan i postoji jasan naredak“, zaključio je Gems.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com