• Društvo

  Ауто караван „Памтим и поштујем“ – израз културе сећања Руса у Србији

  Други дан Каравана – 22. јун 2021. године

  Сунцем окупано јутро дочекало је наш караван руско-српског пријатељства у Јагодини, граду који такође памти страдања и страхоте које је за собом оставио Други светски рат. Руско гробље постоји овде и данас да би подсећало изнова и изнова будуће генерације на херојство палих за слободу. Почасна тишина, пригодан говор у присуству градоначелника Града Јагодине, више делегација и ми, представници српско-руског каравана поштовалаца историјских збивања, полагањем венаца у част палим јунацима, дали су скромни допринос очувању сећања на славне борце који почивају испод хладних мермерних плоча са поруком: „ПАМТИМО И ПОШТУЈЕМО“.

   

  Караван „Памтим и поштујем“ другог дана свог путовања стазама палих руских и српских бораца  Другог светског рата посетио је и Ниш.

  Ниш је приредио велику свечаност са многобројним гостима и делегацијама који су положили венце испред спомен обележја црвеноармејцима погинулим у „Нишком инциденту“, на Црвеном крсту.

  Руска делегација, у којој су били и амбасадор Руске Федерације, руски војни аташе и директор Руског Дома у Београду, као и министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић, присуствовали су обележавању 80 година од почетка  Другог светског рата у Југославији и Совјетском Савезу.

  Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко је изразио захвалност Србима на ангажовању и очувању тековина антифашистичке борбе и очувању сећања на пале руске ветеране и српске борце, те је, у знак помена на те догађаје, посадио брезу у Алеји памћења Логора „12 фебруар“ у Нишу. Амбасадор је посету наставио пригодним говором и обиласком изложбе у оквиру Логора као  и самог Логора „12 фебруар“.

  У свом обраћању окупљенима, председник Скупштине Града Ниша је подвукао дубину и значаj пријатељства двају народа.

   

  Ауто караван је свој пут завршио у Крушевцу, где је одао пошту црвеноармејцима страдалим приликом ослобођења овог града на спомен-обележју крај Расине.

  Поред сународника страдалих црвеноармејаца који данас живе у Србији, венце на споменик су положиле и делегације СУБНОР-а из Крушевца и Александровца.

  Илија Омић, председник крушевачког СУБНОР-а, врло је живописно упознао присутне с догађајима у Крушевцу октобарских дана 1944. године, када је овде стигла Црвена армија.

  Катарина Петковић, председник СУБНОР-а Александровца, исказала је вечну захвалност српског народа совјетским ослободиоцима.

   

  Учесници ауто каравана су, у свом дводневном путу, јасно увидели поштовање које народ Србије и данас гаји према борцима за слободу страдалим пре близу осамдесет година. На свим местима где се ауто караван зауставио, наишао је на искрено пријатељство и захвалност црвеноармејцима – ослободиоцима.

  Постоји неколико детаља који кваре ову лепу слику, а који проистичу из наше пословичне неодговорности.

  У Ритопеку, првој станици на путу, споменик палим црвеноармејцима је монументалан и на врло лепом месту, али запуштен и лоше одржаван. Невероватно је да нема никога ко би уредио зеленило око споменика.

  Споменик у Лапову је добро одржаван, али је смештен у непосредној близини бензинске пумпе. Зар нема погоднијег места за споменик палим борцима?

  У сваком случају, ауто караван ће проћи Србијом и наредне године. Очекујемо већи број учесника каравана, а очекујемо и отклањање ситних пропуста који само кваре општи, врло повољан утисак о пијетету народа Србије према јунацима из Русије и других република бившег Совјетског Савеза на вечном починку далеко од родне груде.

   

  Љубомир Костић

   

  Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com