• Ekonomija

  Autoput Preljina – Požega: Pao potpis u Budimpešti

  brzina, autoput, auto put, automobili, vožnjaFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock


  Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije C C C C „China Communications Construction Company Ltd“ Sun Ziu, potpisali su ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa E-763, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometra.

  Taj autoput ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

  Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

  Deonica Preljina – Požega je podeljena na tri manje deonice.

  Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara.

  Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti du?i od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela „Laz“ od 1.750 metara.

  Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

  Ta deonica je nastavak projekta izgradnje autoputa „Beograd – Južni Jadran2, ukupne dužine 258 km.

  U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig – Preljina u dužini od 40 km, a u uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

  Na toj trasi su deonica Ub – Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

  Kinezi grade i autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019.

  Planirana se i gradnja od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com