Ekonomija

Auu…koliko struje se pokrade u Srbiji!

struja, osigurač, kilovat,Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Novoformirano EPS-ovo preduzeće ODS od ove godine uvelo je i zajedničke iznenadne akcije sa 60 montera iz cijele zemlje. Procene pokazuju da se godišnje u Srbiji ukrade struje oko 60 miliona evra.

Rezultati vanredne kontrole pokazuju da su struju krala domaćinstva najviše u prigradskim naseljima, ali mnogo masovnije privrednici – u restoranima, na pumpama, u mlinovima i radnjama, a bilo je divlje priključenih i celih poslovnih zgrada, piše portal RTS.

Najveće gubitke zbog krađe na mreži ima Niš – i do 30 odsto godišnje.

Direktor ogranka niške „Distribucije“ Darko Bulatović navodi da domaćinstva najčešće kradu magnetom, raznim novim konfiguracijama na brojilu, račvama.

Tokom zajedničke akcije u jednom danu u Loznici je otkriveno čak 40 krađa. U januaru su na području tog grada pronašli 109 slučajeva neovlaštene potrošnje struje u vrednosti od 26 miliona dinara (oko 200.000 evra.)

Neovlaštena potrošnja je krivično delo i samo u Beogradu prošle godine na sudu je završilo 5.000 ljudi.

„Bilo je poznatih javnih ličnosti, estradnih zvezda, poznatih pekara, poznatih firmi, biznismena. Ali, cilj je da se tome stane na put, da se to iskoreni i da funkcionišemo kao sve evropske zemlje“, ističe Sandra Alagić iz beogradske „Distribucije“.

Koga uhvate u krađi, ostaje bez brojila i merno mesto se demontira, a da bi ponovo imali struju, nije dovoljno platiti račune i kaznu, jer većina opet mora da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh