Regioni

AVALA I BJANKA U CENTRU AFERE U CRNOJ GORI: U 2 hotela investiran novac sumnjivog porekla

Katnić je, kako se navodi, ovaj nalog dao pre izbijanja svetskog poreskog skandala „Panama pejpers“, a reč je o privatizaciji hotela Avala i Bjanka. Ukoliko se dokaže da je reč o pranju novca, mogao bi se ponoviti scenario kao u prethodnim budvanskim aferama, da gazdovanje hotelima ponovo preuzme država.

Uviđaj je u toku. Dnevne novine imale su uvid u dokumentaciju o tokovima novca, koji je, prema sumnjama koje se proveravaju, „opran” preko švajcarskih banaka i to u višemilionskim iznosima, pre nego što je „legao” na račun „Beppler & Jacobson Montenegro” u jednoj od crnogorskih komercijalnih banaka.

Kuriozitet cele priče je da je, prema izvodima registra privrednih subjekata u Panami, kao vlasnica jedne od spornih firmi, preko koje su vršeni transferi novca za kupovinu hotela, bila Svetlana Lazurenko, supruga biznismena Igora Lazurenka, koji pred Arbitražnim sudom u Londonu nije dokazao poreklo uložene imovine.

Zadatak tužilaštva u ovoj složenoj istrazi je da dokaže kojom finansijskom rutom je do Crne Gore stigao novac, za koji se spekuliše da je „izvučen” iz naftne kompanije „TNK Britiš petroleum”, u kojoj je Lazurenko bio šef za logistiku, ali je, prema pisanju vodećih ekonomskih medija, oteran zbog prevara.

Prema dokazima do kojih su došle DN, najveći deo novca u jeku privatizacije na račun „Beppler & Jacobsona Montenegro” pristigao je sa računa majke firme „Beppler & Jacobson LTD”, ali i panamske firme „Luburia Invest” i to u vidu kreditne pomoći. Uplate su vršene preko švajcarskih računa dvije banke UBS AG i Clariden Leu. Preko računa UBS banke „Luburia” je uplatila 1,6 miliona evra „Beppler & Jacobsonu LTD” 22. oktobra 2003. godine. Istog dana 1,56 miliona evra prebačeno je na račun Privrednog suda u Podgorici, na osnovu ugovora o kupovini hotela Bjanka u Kolašinu.

Istom bankarskom rutom i 25. marta izvršen je promet od 200.000 evra, a 29. aprila još milion evra. Dnevne novine su ranije pisale da je sumnjiva privatizacija izašla na videlo kada je došlo do sukoba između dvojice bivših suvlasnika kompanije „Beppler & Jacobson“ Zorana Coća Bećirovića i Igora Lazurenka, koji je rešen arbitražom pred sudom u Londonu. Tokom gotovo dvogodišnjeg sudskog procesa dokazano je da se nije moglo utvrditi poreklo dela novca kojim su kupljena dva crnogorska hotela.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Tanjug

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh