Gradovi

Avganistan: 10.000 pušaka i municija kao donacija od Rusije

KABUL – Avganistanski zvaničnici preuzeli su danas isporuku od 10.000 automatskih pušaka i milion okvira municije kao poklon od Rusije, što se tumači kao dodatan znak sve većeg prisustva Moskve u toj ratom razorenoj državi, izvestio je Rojters.

Gotovo u potpunosti zavisne od strane pomoći, avganistanske snage bezbednosti se bore da obezbede zemlju u jeku jačanja ekstremizma.

Sa povlačenjem koalicionih snaga predvođenih NATO prošle godine, avganistanski lideri okrenuli su se Moskvi, za nabavku oružja ruske proizvodnje, uključujući napadačke helikoptere.

„Ova donacija predstavlja duboko prijateljstvo između dve države“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Hanif Atmar na preuzimanju isporuke oružja.

„Ova važna donacija je od važnog prijatelja Avganistana, u ključnom trenutku za Avganistan i region“, istakao je Armar.

Oružje i municija su obezbeđeni na osnovu postojećeg bezbednosnog sporazuma između dve zemlje, dodao je on.

Ruski ambasador Aleksandar Manticki rekao je okupljenim vojnim i bezbednosnim zvaničnicima da je njegova država spremna da sarađuje sa Avganistanom u borbi protiv terorizma i trgovine oružjem.

Današnja isporuka dolazi u trenutku izjava ruskih zvaničnika da su postali nestrpljivi zbog neuspeha politike Vašingtona u Avganistanu.

Iako nikad nije bila članica koalicije, Rusija je godinama sarađivala sa SAD, dopuštajući prolaz vojnoj opremi preko njene teritorije, kao i u oblastima borbe protiv trgovine narkoticima i oružjem.

Ova saradnja je prekinuta zbog političkih razmimoilaženja oko ratova u Ukrajini i Siriji, navela je britanska agencija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh