Novosti online

Авион се вратио у Лондон због ласерског зрака

ЛОНДОН – Авион британске авиокомпаније „Вирџин Атлантик” на лету за Њујорк морао је да се врати на лондонски аеродром Хитроу пошто је пилота заслепео ласерски зрак, саопштио је данас Синдикат британских пилота и затражио хитну акцију. „На пријаву да је у смеру комерцијалног лета који је полетео са Хитроа усмерен ласер” је реаговала и полиција, којој је тај инцидент пријављен, пренела је агенција АФП.

Авион „ербас А340” са 252 путника и 15 чланова посаде, који је летео из Лондона за Њујорк, налазио се изнад Ирске кад је пилот затражио да се врати на Хитроу, показују подаци са авионских радара. Један од чланова посаде је контроли лета пријавио да се „један од пилота пожалио на здравствене тегобе након инцидента са ласером”.

На сајту „Вирџин Атлантика” је објављено: „Пилот је након инцидента пријавио да се не осећа добро. Пилот и копилот су донели одлуку да не настављају пут за Њујорк, већ да се врате на Хитроу. Синдикат пилота упозорава да су ласери све већи проблем, а Британској управи за цивилно ваздухопловство је између 2009. и 2015. пријављено чак 9.000 таквих инцидената.

„Усмеравање ласера у авионе излаже авион, његову посаду и путнике потпуно непотребном ризику. Модерни ласери могу чак да ослепе човека”, упозорио је генерални секретар Удружења британских пилота Џим Мекослан.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh