• Gradovi

  B.Janković: Neprimerene izjave vranjanskih funkcionera

  BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je, i okarakterisala kao vrlo nepristojne i neprimerene izjave gradonačelnika Vranja Zorana Antića i lokalnog funkcionera Gradimira Jovanovića, koje su izgovorili za skupštinskom govornicom na račun potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

  Poverenica smatra da nema opravdanja za ovakve izjave i da nosioci javnih funkcija očigledno vrlo često ne znaju ili ne vode računa gde je granica između šala i pošalica i diskriminatorskih komentara.

  „Moramo biti svesni da retorika koja unižava dostojanstvo žena koje su aktivne u politici ili javnom životu nije uvredljiva samo za njih, nego i za sve građanke naše zemlje“, smatra poverenica.

  Javno izvinjenje ministarki je najmanje što se očekuje od obojice vranjanskih funkcionera, kaže poverenica i dodaje da se stereotipi i predrasude prema ženama moraju temeljno i dosledno suzbijati.

  U javnom i političkom životu nužno je postojanje kulture govora i ophođenja, što predstavlja osnovu za izgradnju modernog i tolerantnog društva kojem težimo, kazala je Janković, a navodi se u saopštenju.

  Poverenica Janković još jednom podseća da svi predstavnici vlasti u Srbiji imaju dodatnu odgovornost i obavezu da se bore protiv rodnih stereotipa i diskriminacije i da žene u srpskom društvu tretiraju pristojno i s poštovanjem, dodaje se u saopštenju.

  Mediji su juče preneli da su vranjanski gradonačelnik Zoran Antić iz SPS i čelnik lokalnog PUPS-a Gradimir Jovanović tokom skupštinske rasprave o lokalnom budžetu za 2016. uvredili ministarku Mihajlović.

  Kako prenose mediji, Jovanović je predložio Antiću da se „nekako približi zgodnoj ministarki, da pomogne da se više odreše republičke bisage za nerazvijeno i privredno posrnulo Vranje“, na šta mu je Antić odgovorio – „gradonačelnik je mlad i energičan, može tu još svašta da bude“.

  Foto Tanjug, D. Peternek (arhiva)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com