Gradovi

Bajatović: Naplata sada 80 posto, povećati na blizu 100 posto

Bajatović: Naplata sada 80 posto, povećati na blizu 100 posto

KOPAONIK – Naplata računa za potrošnju gasa trenutno iznosi više od 80 odsto i ona mora što pre da bude gotovo stoprocentna, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, ističući da bi u prvoj polovini iduće godine trebalo da dođe do potpunog „hvatanja ritma“ u naplati.

Bajatović je kazao da Srbijagas više neće „poklanjati“ gas državnim preduzećima, i da se računa na to da će se ove godine ostvariti rezultat iznad 90 odsto naplate potraživanja.

„Ne možete, na primer, tek tako iskljucuciti Galeniku koja proizvodi lekove, ali moramo da napravimo rezultat“, rekao je Bajatović novinarima na marginama Kopanik biznis foruma.

On je kazao da Srbijagas isporučuje gas, da preduzeća ne plaćaju, i da je to problem, ali da je to sada „presečeno“.

Prema njegovim rečima, u toku je proces potpunog čišcćenja bilansa Srbijagasa.

Bajatović je kazao da je najvažnije da postoji politička volja i da su preduzete sve mere unutar preduzeća i da je naplaćena „pristojna suma starih dugova“.

On je kazao da su dugovi Srbijagasa nastali zbog nerealne cene i da će država još neko vreme morati da ih preuzima.

Kako je kazao, načinjeni su troškovi od oko 1,1 milijardu evra, a Srbijagas je odlučio da prekine isporuku gasa preduzećima koja ne plaćaju.

„I Železara i Azotara i Petrohemija, MSK, sada svi plaćaju gas i to je rezultiralo sa tri milijarde dinara dobiti u 2015“, rekao je Bajatović.

On je kazao da je početkom rada ove vlade počeo da se rešava problem dugovanja.

Problem je, kako kaže, što je sada pala cena, a dug Srbijagasa je nastao u vreme kada je ona bila skuplja.

„Mi ćemo sada prodati više gasa, a imaćemo manje para. Ipak sustina problema je da Srbijagas dođe do naplate od 98 odsto“, rekao je direktor.

Bajatović kaže da se očekuje da će ove godine Srbijagas preći nivo naplate od 90 odsto, a da bi u prvoj polovini iduće godine trebalo da dođe do „hvatanja ritma“ u naplati.

„Dotle računamo da će biti rešena sudbina preduzeća u restrukturiranju i da neće predstavljati opasnost da se opet dođe do problema sa dugovanjima“, rekao je on.

Srbijagas želi da pomogne, i želi da vodi odgovornu socijalnu politiku ali se ona, ističe Bajatović, ispostavila kao preskupa.

„Bolje da smo tu sumu od milijardu evra investirali u nešto korisno, možda bi otvorili veći broj radnih mesta…“, rekao je Bajatović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh