• Ekonomija

  Bajatović: Srbija nema alternativu za ruski gas

  gas, gasovod, cevi.jpgFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock


  Bajatović je za N1 rekao da je Rusija otkazala projekat Južni tok, ali da Srbija nema alternativu za ruski gas.

  On je naveo i da je Srbija u Južni tok uložila 30 miliona evra, a kakva će biti sudbina tog novca, prema njegovim rečima, videće se kada bude počeo Tesla projekat.

  Bajatović smatra i da novac ulozen u zajednicki projekat, na zajednicki rizik Srbiji neće biti vraćen, ali da u svakom slučaju imamo koristi od ugovora sa Rusijom i istovremeno odbacio kritike da energetski sporazum sa Rusijom treba preispitati.

  „Takav ugovor nikada ne bi dobili. Mozemo sa gasom da radimo sta hoćemo, sto ne moze da radi ni jedna druga zemlja“, ocenio je Bajatović.

  On je najavio i da će skladiste gasa Banatski Dvor biti prošireno, ali da njegovo prosirenje neće finansirati ni drzava, ni Srbijagas, već da će prosirenje Banatskog Dvora finansirati Banatski Dvor sam po sebi, jer kompanija dovoljno dobro radi.

  „Biće u pitanju projektno finansiranje iz nekog kredita, a svako će ga za to dati po najpovoljnijim uslovima“, kaže Bajatović.

  On je rekao i da gas neće poskupeti, a da li će biti jeftiniji, kako objasnjava, zavisi od vise faktora i dodaje da je Srbija među zemljama sa najnizom cenom gasa.

  „Ako kazete da će pojeftiniti, svi pitaju koliko. Cena gasa je utvrđena na 50 dolara u naredne tri godine.

  Ako cena nafte ostane takva kakva je sada, onda će cena gasa ići dole. Ali, ocenjuje se da će dolar ići gore, a to opredeljuje koliko će kostati gas, jer ga mi placamo u dolarima“, naveo je Bajatović.

  Bajatovic je takođe demantovao navode da kvalitet gasa nije svuda i uvek isti, kao i da se u njega dodaje vazduh.

  „Vazduh ne moze da se doda u gas posto bi eksplodirao. Na svaka dva sata se uzima uzorak i ispituje u akreditovanoj laboratoriji. Postoje drzavne inspekcije koje mogu u sve da se uvere. Domaći gas u nekim delovima Vojvodine je mozda losiji. Kada god treba da se prodaju gas i drva u određenim delovima Srbije, kaze se da gas nije dobar“, rekao je Bajatović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com